Novoměstskou Textilanu získal pražský Prolift

5. červen 2003

Velkým překvapením skončila dnešní dražba jediného fungujícího závodu liberecké Textilany v Novém Městě pod Smrkem. Sedmihektarový areál včetně stovky zaměstnanců a ochranných známek Textilana a Tesilan vydražila za 45 milionů korun pražská firma Prolift. Vyvolávací cena byla o deset milionů nižší. Prolift přitom chtěl závod koupit už před rokem, cena kolem 40 milionů se mu ale zdála vysoká.

Nejdříve chtěl správce konkurzní podstaty za novoměstskou Textilanu s 80 zaměstnanci minimálně 42 miliónů korun. Na dnes vyvolávací cenu snížili na 35 miliónů korun. O koupi se zajímaly tři firmy. Pražská firma Prolift se o textilku zajímala spolu s odboráři ve výběrovém řízení už na podzim. Nakonec ale podnik nezaplatila. Podle správce Vlastislava Vlčka kupec získal výrobní areál s budovami, strojní zařízení a ochranné známky.

Podle hlavního akcionáře společnosti Prolift Vladimíra Tichého chce firma rozšířit výrobu a přijmout kolem 320 pracovníků. "My počítáme s tím, že převážnou většinu zaměstnanců kdysi pracujících v Novém městě pod Smrkem přijmeme v nějakém časovém horizontu dvou měsíců zase nazpět do plného pracovního poměru. Máme představu, že budeme vyrábět to, co se vyrábělo v Novém městě, to znamený celý vlněný sortiment plus některý nový sortiment v té kusové výrobě."

Správce konkurzní podstaty Vlastislav Vlček je spokojen, protože jeho cílem bylo udržení zaměstnanosti na Frýdlantsku. "Výsledek dražby nás příjemně překvapil, protože jsme očekávali cenu řádově kolem 35 miliónů. V tuto chvíli budeme čekat na úhradu kupní ceny, tu bychom měli dostat do těch 90 dnů. Po úhradě nabývá vlastnické právo k celému závodu v Novém městě pod Smrkem. My doufáme, že k uhrazení kupní ceny dojde, nicméně při alternativě neuhrazení kupní ceny dojde k uzavření závodu."

autoři: ark , Ivana Bernáthová
Spustit audio