Nové vedení frýdlantské nemocnice dává pacientům naději v lepší zítřky

11. červenec 2019 11:15

Péči o pacienty ve Frýdlantském výběžku nově zajišťuje Krajská nemocnice Liberec, která na začátku července koupila od společnosti EUC tamní Nemocnici Frýdlant za zhruba osm a půl milionu korun. S jejím chodem se nové vedení postupně seznamuje.

Dobrou zprávou pro pacienty je, že žádné z oddělení nemusel nový provozovatel zdravotnického zařízení uzavřít. Nemocnice funguje i nadále a rozsah péče není v tuto chvíli nijak omezen. Vedení nemocnice uvedlo, že chce frýdlantskou nemocnici zachránit a stabilizovat.

Hlavním úkolem bylo nejprve zjistit, kolik lékařů a zdravotních sester chce odejít jinam a kolik jich chce naopak zůstat. „Během uplynulých deseti dní jsme měli příležitost hovořit se všemi zaměstnanci a velice nás těší, že mají zájem pracovat a podílet se na tom, aby frýdlantská nemocnice dobře fungovala do budoucna. Věřím, že se nám společně podaří obnovit zájem pacientů,“ uvedl mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Krajská nemocnice se zavázala, že ve Frýdlantu zachová maximální možný rozsah medicíny a bude lidem poskytovat bezpečnou a kvalitní zdravotní péči. K té patří i zajištění pohotovostní služby v takovém rozsahu, aby pacienti nemuseli s každým zdravotním problémem dojíždět do Liberce.

Pohotovost se nachází v prostorách plicní ambulance ve frýdlantské Fügnerově ulici a její provozní doba je od pondělí do čtvrtka od 18 do 21 hodin, v pátek od 17 do 21 hodin a o víkendu od 9 do 18 hodin. Využít ji mohou pacienti, kteří nebudou moci řešit onemocnění či bolest v pracovní době. Čtyřiadvacetihodinová zdravotnická pohotovost by zde podle generálního ředitele Richarda Lukáše mohla začít fungovat od srpna. 

Frýdlantská radnice, které patří nemocniční areál, na druhé straně přislíbila vrácení vybraného nájemného zpět do nemocnice formou investic. Na rozvoj frýdlantské nemocnice a na zlepšení podmínek pro poskytování zdravotní péče město poskytne 25 milionů korun s tím, že 10 milionů korun uvolní z rezervy svého rozpočtu a 15 milionů korun poskytne z budoucího bankovního úvěru.

autoři: Redakce ČRo Liberec ,
Spustit audio

Související