Nově objevené jeskyně v Jizerských horách. Speleologové v nich hledají vyvřelé horniny

16. září 2019

Jizerské hory ukrývají desítky suťových jeskyní. Přibližně osmdesát jich našli speleologové, kteří spolupracují s Českou geologickou službou. Příští rok některé z nich zmapují.

Řada nově objevených podzemních prostor je i v lesích liberecké čtvrti Kateřiny, které prohledával i jeskyňář Ivan Rous ze Severočeského muzea.

Speleolog Ivan Rous v jedné z objevených jeskyní

„Výraznější prostora, vysoká asi dva metry, tři metry dlouhá, a z ní vedou takzvané plazivky, to znamená pukliny a prostory, mezi kterými se musí člověk dál plazit,“ popisuje Ivan Rous jednu z objevených jeskyň, takzvaný dóm. Takových jeskyní jsou v Jizerských horách desítky, potvrzuje jeskyňář. „Ty jeskyně jsou pro nás a pro geologii pastmi, ve kterých nacházíme horniny, které už na povrchu nemůžeme vidět, protože jsou oderodované.“

V některých prostorách se mohou výzkumníci pouze plazit

„Z těch sedimentů můžeme studovat, jak vypadaly a jak vypadají Jizerské hory,“ vysvětluje Ivan Rous. Dle jeho slov tyto jeskyně dosud nebyly důkladně popsány a geologicky zmapovány. Suťové jeskyně totiž nejsou stabilní a vstup do nich může být nebezpečný.

Jaké zajímavé horniny lze v jeskyních najít?

Podle průzkumů speleologů ve spolupráci se zaměstnanci Severočeského muzea v Liberci lze v podzemních prostorách najít například třetihorní vyvřelou horninu polzenit.

Nově objevené jeskyně představí speleologové veřejnosti v knize, která vyjde v říjnu.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.