Nová průmyslová zóna v Mimoni? Soukromý investor ji plánuje postavit v areálu bývalého vepřína

21. září 2021 15:55

Město Mimoň se dohodlo se soukromou firmou, která areál bývalého vepřína odkoupila. Co přesně by na jeho místě mělo vzniknout, zjišťoval redaktor Jiří Jelínek.

Čtěte také

Aktuálně běží územní řízení celé budoucí stavby, konkrétně je zveřejněná dokumentace o jejím vlivu na životní prostředí. Do 8. října lidé mohou takzvanou EIU připomínkovat u krajského úřadu. Podle plánu společnosti La Pochelle má jít o 18 metrů vysokou halu o půdorysu 312 x 140 metrů s desítkami terminálů pro kamiony.

Z větší části se počítá s využitím areálu jako skladovacích prostor a překladiště zboží, investor ale připouští i možnost lehké výroby, může to být montáž drobné elektroniky, nebo automobilových součástek. Konkrétní využití určí až složení nájemníků budoucího areálu.

Stavebník musí splnit požadavky města i různých stavebních norem. Například z plánované rozsáhlé střechy; má to být asi 43 tisíc metrů čtverečních; není možné pouštět dešťovou vodu jen do kanalizace. Je proto nutné investovat do retenčních opatření. Dále firma bude muset zaplatit novou kanalizaci a vodovodní přípojku.

V neposlední řadě bude nutná nová silnice, která areál spojí s výpadovkou z města. I to musí zaplatit investor. Vedení města uvádí, že se celkové náklady na stavbu vyšplhají k půl miliardě korun.

Vepřín musel pryč

Čtěte také

Velkovýkrmna prasat musela definitivně ukončit provoz v roce 2016, po četných stížnostech obyvatel města na nepříjemný a neutuchající zápach, který se z ní linul. Město Mimoň tehdy areál odkoupilo a před dvěma lety zaplatilo původní konstrukce hal. Teď už jsou na místě pouze betonové panely, které sloužily jako podlaha vepřína. Jejich likvidace bude na novém majiteli. Město transakcí po odečtení daně získá celkem 28 000 000 korun. Areál před pěti lety koupilo o čtyři miliony levněji, zhruba deset milionů ale stály dosavadní demolice.

Spustit audio

Související