Nová čtvrť v centru Liberce: K výstavbě se můžete vyjádřit do 29. listopadu

Obyvatelé Liberce měli možnost seznámit se se studií nové čtvrti v dolním centru Liberce. V takzvané „Díře na Perštýně“ se připravuje výstavba inovačního centra a bydlení až pro 800 lidí. Kromě toho se počítá i s mateřskou školou, domovem pro seniory a parkem.

Nová čtvrť by měla být podle manažera projektu Jiřího Šolce soběstačná. Lidem by měla nabídnout bydlení, práci, sport i zábavu.

„Hodláme vytvořit novou čtvrť města, která bude splnovat nejmodernější trendy v urbanistice a architektuře a našemu městu přinese mnohé – pracovní místa, příjemné prostředí a inovační potenciál, který zatím v Liberci chybí,“ říká Jiří Šolc.

K návrhu studie se můžou obyvatelé Liberce vyjádřit s námitkami nebo připomínkami do 29. listopadu.

Návrh - vizualizace bytových domů nové čtvrti na libereckém Perštýně

Čtvrť by měla vzniknout v místě, kde je teď rozlehlá, oplocená jáma po nedostavěném obchodním centru. Nová čtvrť by měla být podle manažera projektu Jiřího Šolce soběstačná. Lidem by měla nabídnout bydlení, práci, sport i zábavu. „Perštýn je asi největším urbanistickým problémem města Liberec, hodláme na něm vytvořit novou, krásnou a příjemnou čtvrť města, která bude splňovat trendy v urbanistice a architektuře,“ říká Šolc.

Startovací byty pro absolventy Technické univerzity

V dolní části nové čtvrti se počítá s malometrážními startovacími byty. „Máme ambici, aby v libereckém inovačním centru nalezli útočiště absolventi Technické univerzity, kteří by se z Liberce jinak odstěhovali. Chceme mít takový navazující podnikatelský inkubátor v tom smyslu, že budeme nadějné a nadané absolventy do inovačního centra lákat. Cena za bydlení pro ně nebude vysoká a zároveň budou pracovat na projektech, kdy budeme lákat velké firmy na spolupráci s libereckým inovačním centrem.“

Liberecký Perštýn prozkoumají archeologové. V minulosti místo poprav, v budoucnu nová čtvrť

Podle studie by areál velký jako pražské Václavské náměstí měl být zastavěný domy pouze z jedné třetiny, říká architekt Petr Šikola: „Dalším významným prvkem celého návrhu je tato pěší promenádní trasa, která je páteří nového městského parku, kde se nachází sportoviště a dětská hřiště.“

Kromě toho se počítá i s mateřskou školou, domovem pro seniory a parkem. Jediné, co je třeba vyřešit, je problém s hustotou chodců na křižovatce v dolním centru města. Podle primátora Tibora Bathyannyho z hnutí ANO město dopravní řešení přechodů pro chodce připravuje.

autor: Eva Malá
Spustit audio