„Nikdy není pozdě začít cvičit,“ říká 83letý senior, který dostal k Vánocům gymnastický míč

21. prosinec 2017

Cvičení na gymnastickém míči pomohlo 83letému seniorovi z Kojetína znovu se dostat do formy po náročné operaci. Přál si ale, aby mohl trénovat i doma. Do projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata ho zapojila terénní ošetřovatelka, která za ním pravidelně jezdí. Míč mu poslala Dagmar Berglová z Nové Vsi nad Nisou.

„Chce to začít cvičit aspoň od 50 let. Já jsem začal až po osmdesátce. Ale nikdy není pozdě, že? Když cvičím, převaluju se na tom balonu, cítím všechny svaly v těle. Myslím si, že to je povinnost všech lidí, celý národ by se ozdravil,“ říká Stanislav Šikula z Kojetína. Díky Ježíškovým vnoučatům se bude pravidelně protahovat na svém vlastním gymnastickém míči i doma. Doteď chodil dvakrát týdně do cvičení na místní charitu.

Donedávna brázdil 83letý sportovec ulice města na kolečkových bruslích. Pak se ale podle jeho dcery Hany Samohejlové objevily zdravotní problémy. „Po operaci na tom byl hodně špatně, takže nebylo zbytí, musela jsem se mu věnovat. On se musí ke všemu tak trochu přinutit, sám si nic nezařídí. Bylo to těžké, ale výsledky vidím a vidím, že teď bude mít radost z toho míče,“ komentuje Samohejlová.

Jak Stanislav Šikula skromně říká, nic dalšího letos pod stromečkem mít nemusí. Ale pro příští rok by se přece jen našlo něco, co by vášnivého posluchače rozhlasu potěšilo: „Mám rádio, ale už je hodně staré, nefunguje dobře. Jednoduché malé rádio, to by se mi hodilo.“

Skromných je i dalších devět lidí, které do projektu Ježíškova vnoučata zapojily terénní pečovatelky kojetínského Centra sociálních služeb. „Někteří klienti si do přání napsali, že by chtěli třeba kolekci, někdo chtěl hořkou čokoládu a nějaké kakao, jedna naše klientka si přála panenku Hanačku, jiný klient si přál hodinky,“ vyjmenovává ředitelka centra Blanka Laboňová.

Někteří senioři z Olomouckého kraje si přáli i poněkud netradiční zážitky. Jeden se proletěl nad Hanou ve vírníku, další chtěl někoho, kdo by ho přišel navštívit a popovídal si s ním.

autor: ahe
Spustit audio