Nezapnuté pásy nebo telefonování za jízdy? Policie vás nově vidí na kilometr

14. duben 2018

Jestli rádi svačíte za volantem nebo během řízení s oblibou píšete esemesky, raději s tím přestaňte. Alespoň na Liberecku, kde mají dopravní policisté nové výkonné dalekohledy s fotoaparátem. Vidí s nimi do kabiny auta na vzdálenost jednoho kilometru. Zatímco řidič nemá ani tušení, že je v hledáčku, policista detailně vidí, jestli věnuje pozornost pouze řízení nebo ne. 

„Rovnou pořizujeme videozáznam, který zdokumtuje průběh toho přestupku. V momentě, kdy už jsou zaznamenaní, tak ještě nevědí, že je sledujeme,“ vysvětlil dopravní policista Petr Lásló.

„Dokážeme s velkou jistotou dokumentovat některé přestupky. Nepoužití bezpečnostního pásu řidičem nebo spolujezdci, telefonování za jízdy, anebo psaní sms popřípadě nastavování nějaké cílové destinace v mobilu v navigaci," popsal Jan Frieser z dopravní policie Libereckého kraje.

Policisté si můžou na velkou vzdálenost sledovat. co řidič v autě dělá

Kromě sledování toho, jestli se řidiči plně věnují řízení, najdou nové dalekohledy i další využití.

„Uvažujeme i o tom, že budeme toto zařízení na vhodných stanovištích využívat i pro dokumentování nedodržování dopravního značení Stop nebo na železniční přejezdy,“ popisoval nastavení  Jan Frieser z dopravní policie Libereckého kraje.

Policisté mají nové dalekohledy k dispozici už několik měsíců. Hlídky se s nimi zatím učí pracovat.

autoři: Eva Malá , mib
Spustit audio