Nezaměstnanost v Libereckém kraji v únoru vzrostla, na konci měsíce bylo bez práce 13 240 lidí

6. březen 2021 16:04

Lidí bez práce v Libereckém kraji přibývá už čtvrtý měsíc. Nezaměstnanost v Libereckém kraji v únoru vzrostla o desetinu bodu na 4,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil úřad práce. Ten na konci minulého měsíce v regionu evidoval 13.240 lidí bez práce, v lednu jich bylo o 222 méně.

Před rokem nezaměstnaných mírně ubylo, práci hledalo na konci února 9753 lidí, což bylo o 48 méně než v lednu. Nezaměstnanost se tehdy udržela na lednové úrovni 3,1 procenta. Lidí bez práce v únoru přibylo ve všech okresech Libereckého kraje, nezaměstnanost vzrostla ve všech regionech s výjimkou Českolipska. Tam podíl nezaměstnaných zůstal na lednové úrovni 3,7 procenta a v kraji je na tom okres nejlépe. Bez práce tam bylo na konci sledovaného měsíce 2774 lidí, o 54 víc než v lednu.

Ve všech ostatních okresech vzrostla nezaměstnanost o desetinu procentního bodu. Nejhůř je na tom Semilsko s nezaměstnaností 4,8 procenta, počet uchazečů o práci se tam přitom zvýšil jen o 30 na 2282. Na 4,6 procenta vzrostla nezaměstnanost na sousedním Liberecku, kde bylo na konci měsíce bez práce 5576 lidí, o 74 víc než v lednu. Na 4,3 procenta pak vzrostl podíl nezaměstnaných na Jablonecku, kde úřady evidovaly 2608 lidí bez práce, v lednu jich měly o 64 méně.

I v celostátním měřítku uchazečů o práci přibylo. Na konci února úřady evidovaly 311.463 lidí bez práce, o 2604 víc než v lednu. Nezaměstnanost ale zůstala na lednové úrovni 4,3 procenta. Nárůst nezaměstnanosti zaznamenaly úřady ve 48 okresech, naopak ve 28 okresech nezaměstnanost v únoru klesla. Nejlépe je na tom dlouhodobě okres Rychnov nad Kněžnou, kde nezaměstnanost klesla na dvě procenta. Nejhůř hledají práci lidé na Karvinsku, kde podíl nezaměstnaných vzrostl na 8,8 procenta.

„Pro současný trh práce je charakteristická disproporčnost ekonomické krize. Jsou odvětví, která výrazně postihlo nařízené uzavření provozů, především cestovní ruch, gastronomie, služby, obchod, kultura. A na druhé straně jsou oblasti, jako je výroba, zdravotnictví, sociální péče, ve kterých se zaměstnavatelé potýkají s nedostatkem pracovní síly,“ komentoval vývoj na trhu práce generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Očekává, že s jarními měsíci bude nezaměstnanost klesat s tím, jak se rozjedou sezonní práce ve stavebnictví, v lesnictví nebo zemědělství. Pracovních příležitostí v Česku v únoru přibylo, volných míst je stále víc než uchazečů. V nabídce úřadů práce bylo v únoru 330.735 volných míst, což je o 5310 víc než v lednu. Největší zájem je o lidi z technických a dělnických profesí. Dlouhodobá poptávka je i po kvalifikovaných řemeslnících. V Libereckém kraji v únoru volných míst ubylo. Úřady jich evidovaly 9655, o 640 méně než na konci ledna. Nejhůř se v kraji hledá práce lidem na Jablonecku, kde na jedno volné místo připadají více než dva uchazeči.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související