Nezaměstnanost je v Česku nejnižší za posledních 22 let

12. červenec 2018

Podíl nezaměstnaných klesl v červnu podle analytiků na nejnižší úroveň od června 1996. Volných pracovních míst převyšuje jejich počet už o 35 procent. 

Rekordně nízká nezaměstnanost je největší překážkou růstu ekonomiky, shodli se oslovení analytici. V červnu podle Úřadu práce ČR nezaměstnanost klesla z květnových tří procent na 2,9 procenta. Bez práce bylo 223 786 lidí, nejméně od července 1997.

„Trh práce zlomil v červnu další rekordy," komentoval čísla analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Meziměsíční snížení počtu nezaměstnaných o 6000 bylo ale nejnižší pro červen za deset let, což ukazuje na omezený potenciál k jejímu dalšímu snižování. To je jednoznačně důsledkem nedostatku volné pracovní síly, nikoliv oslabování poptávky po ní. Ta podle něj naopak zůstává enormní. Počet volných pracovních míst překročil v červnu 300 000, což znamená rovněž rekordní hodnotu.

Na jedno volné pracovní místo připadá 0,74 uchazeče, což je rovněž nové historické minimum, doplnil analytik Raiffeisenbank Milan Frydrych. S příchodem léta jsou sezonní faktory v plné síle. Ty přetrvají až do podzimních měsíců, kdy se míra nezaměstnanosti podle jeho odhadu bude držet pod tříprocentní hranicí. V červenci by si pokles nezaměstnanosti měl dát pauzu, jelikož přijdou na trh práce čerství absolventi a chvíli potrvá, než si najdou zaměstnání. Pro letošek odhadl průměrnou míru nezaměstnanosti na 3,2 procenta.

Vyšší mzdy

„Nedostatek zaměstnanců je dlouhodobě největším problémem, který trápí domácí výrobce," upozornila analytička Komerční banky Monika Junicke. Situace je podle ní napjatá v podstatě v celé republice.

V Libereckém kraji našly v červnu práci skoro tři stovky lidí. Počet nezaměstnaných se tak dostal pod hranici deseti tisíc. Míra nezaměstnanosti oproti květnu klesla o desetinu procentního bodu na 3,1 procenta. Počet inzerovaných pracovních míst většinou převyšuje počet nezaměstnaných. Výjimkou je Jablonecko, kde je nezaměstnaných víc než pracovních míst. Z okresů je nejméně nezaměstnaných na Českolipsku.

Nezaměstnanost v Česku je nejnižší jak historicky, tak i mezi zeměmi v Evropské unii, připomněla.

Na červnovém poklesu se podle analytika Deloitte Václava Frančeho podílely jak sezonní faktory, tedy nabírání sezonních pracovníků ve stavebnictví či zemědělství, tak zlepšení ekonomické situace, díky které nabíraly firmy nové zaměstnance. Ze současné situace na trhu práce mají radost zaměstnanci. V době všeobecného nedostatku pracovních sil si mohou říci o vyšší mzdy, poznamenal.

Napjatá situace na trhu práce představuje hlavní bariéru další expanze průmyslové výroby v Česku, souhlasil analytik Cyrrusu Lukáš Kovanda. Český trh práce vykazuje rekordní počet pracovních míst. Na drtivou většinu z nich ale podle něho není třeba maturity. „Za poslední rok vzniklo více než tisíc pracovních pozic, které nevyžadují maturitu, ale jen zhruba 7500 těch, které maturitu vyžadují. I to dokládá, že český trh práce se výrazně přehřívá, a to zřetelně dominantně u pracovních pozic s poměrně nízkou kvalifikací. To není z hlediska středně a dlouhodobého rozvoje české ekonomiky žádoucí," podotkl.

autor: mib | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.