Nezaměstnanému se výstup na jeřáb vyplatil

19. únor 2004

Ztráta zaměstnání byla příčinou zoufalého činu mladého muže z Liberce. Vylezl na jeřáb a ve zhruba 50metrové výšce vyhrožoval skokem, pokud mu s jeho tíživou situací nepomůže primátor města Jiří Kittner.

Jak řekl redaktorce Ivaně Bernáthové hasič Karel Boháč, záchranáři se pokusili nejprve muže přesvědčit, aby nenutil primátora vyjednávat nahoře na jeřábu. To se jim ale nepodařilo.

"Nakonec přistoupil na mou nabídku, že tam vyjedeme košem požární plošiny. Tu jsme museli přivézt z Jablonce, protože v Liberci máme zařízení jenom do výšky 20 metrů - toto byla větší výška," poznamenal Boháč.

Primátor odvážně do koše vlezl a vyjel až do 50metrové výšky. "Já jsem si tu vážnost uvědomil až ve chvíli, kdy mne velitel zásahu odmítl pustit nahoru samotného, protože logicky argumentoval, že nevíme, co ten člověk udělá - třeba mohl střílet," připomněl primátor Kittner.

Vyjednávání skončilo úspěchem. Muž byl převezen k vyšetření na psychiatrii. Tam svůj čin zdůvodnil tím, že je dlouhodobě bez práce. Primátor ho pak ráno pozval na radnici. Výsledkem je příslib, že muž zatím může vykonávat práci pro magistrát.

autoři: mkp , Ivana Bernáthová
Spustit audio