Netolický (ČSSD): Jet na Krym není jako cesta do Chorvatska. Chybí nám odpovědi, Babiš jede na emoce

15. listopad 2018

Půl druhé hodiny strávil premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš s poslanci ČSSD, kterým vysvětloval, jak to bylo s údajným únosem jeho syna na Krym. Dostalo se jim odpovědí na podstatné otázky? „Zatím jen kloužeme po povrchu. Andrej Babiš jede na emotivní stránku věci,” říká v Interview Plus pardubický hejtman a místopředseda ČSSD Martin Netolický.

Netolický podotýká, že „vládní krize” stojí pouze na osobě Andreje Babiše. „Politické dopady této kauzy mohou být obrovské. Lidé jsou zmatení, překvapení a řada z nich se ptá, jak je to možné. To jsou základní otázky, se kterými se nyní setkávám,” říká politik, který je podle svých slov také zmatený.

Není normální, aby syn premiéra jel jen tak na Krym, to není jako cesta do Chorvatska.
Martin Netolický

„Nemám odpovědi, protože Andrej Babiš teď jede na emotivní stránku věci. Všichni se podle něj spikli, což slýcháme už pět let. Do toho slyšíme, jak má děti rád, což považuji za normální," podotýká.

Andrej Babiš

„Pořád neslyšíme konkrétní vyjádření, tedy jak se syn dostal na Krym, jestli o tom byl skutečně zpraven. Spousta odborníků na zahraniční vztahy nám říká, že dostat se na Krym je docela složité, že není jen tak, aby nějaký řidič Agrofertu vyjel se synem premiéra, jel na východ a najednou byl na Krymu. To je mimořádně hlídaná a sledovaná oblast,” upozorňuje Netolický.

„To jsou otázky, které bychom si měli pokládat. Co na Krymu dělal? Co dělá teď ve Švýcarsku? Z jakého důvodu? Je to maření vyšetřování? To jsou všechno otázky, které musí zodpovědět pan předseda vlády, který by měl mít mimochodem, jako jeden z nejvyšších ústavních činitelů, velký respekt k právu jako takovému,” podotýká hejtman. 

Kloužeme po povrchu

V čerstvém rozhovoru pro deník Právo Petr Protopopov, který měl být tím, kdo Andreje Babiše mladšího na Krym odvezl, odmítl, že by mohlo jít o únos. O syna českého premiéra se prý staral jako o bratra, na Krym měl jet podle slov řidiče Agrofertu dobrovolně. Podle Netolického ale nejde o vysvětlení celé situace. 

Možná, že byl Babiš ml. poslán na Krym k moři za sluníčkem. Přece tam nebyl zavlečen nějakými agenty, říká Dolejš z KSČM

Jiří Dolejš

Po zveřejnění výpovědi Andreje Babiše mladšího pro Seznam Zprávy chtějí opoziční strany demisi premiéra. Důležitou roli tak teď budou mít dva hráči: koaliční ČSSD a KSČM, která ve Sněmovně vyslovila vládě důvěru.

„Není jednoduché se dostat na Krym. Může si vyprávět co chce, v tuto chvíli je to slovo proti slovu. Znova ale zdůrazňuji, že jde o velmi závažná podezření. Těmi se dnes už, doufám, zabývá Policie České republiky a taky ministerstvo zahraničních věcí. Není normální, aby syn premiéra jel jen tak na Krym, to není jako cesta do Chorvatska,” říká. 

„Zatím je to emotivní věc. Chápu, že mediální tým pana premiéra pracuje, pracuje dobře, komunikací se zabývá asi velmi mnoho lidí. Blahopřeju jim k tomu, jak celou situaci zvládli vykomunikovat, ale to je všechno klouzání po povrchu. Zatím jsme se nedostali dovnitř,” tvrdí hejtman Pardubického kraje a místopředseda ČSSD Martin Netolický.

Jaká je budoucnost vládní koalice? Poslechněte si celé Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , vis
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.