Nestor kea patří k nejchytřejším ptákům na světě. Je k vidění i v Liberci

4. srpen 2017

Nenápadným zeleným papouškům druhu Nestor kea v pavilonu tropů liberecké zoologické zahrady návštěvníci příliš pozornosti nevěnují. Je to ale škoda, jsou to totiž velmi inteligentní a hraví ptáci. Doma na Novém Zélandu nebojácné papoušky milují turisté, rádi je ale nemají tamní farmáři. Obviňují je z toho, že v zimě ubližují ovcím a přiživují se jejich tukem. V Liberci ale papoušci ovčí tuk jíst nechtějí, dávají přednost zelenině, ovoci a ořechům a ničení své voliéry.

„Nestor kea je velmi, velmi inteligentní. A my tady vyrábíme různé hračky, že musí odšroubovat něco, tu otevřít. Relativně složitý postup. Nestor kea to vyřeší naprosto vždycky,“ vysvětlil hlavní chovatel ptactva v liberecké zoologické zahradě Jan Hanel.

„Dokonce tady na nich probíhalo několik výzkumů, testovali jejich inteligenci. Bylo prokázáno, že jsou lepší než vrány a krkavcovití ptáci,“ doplnil liberecký zoolog.

Velikostí ostatně papoušek Nestor kea vránu připomíná. Je to asi kilogramový pták, celý olivově zelený. Je velmi hravý a má úzký ohnutý zobák.

Nestor kea - génius ptačí říše

„Jsou s ním schopní dělat neuvěřitelný věci. Rozebírají stěny, vytahují dráty ze zdi. To všechno máme za sebou, takže jejich voliéra je v podstatě taková nedobytná pevnost. Je to opravdu zvíře, které stále přemýšlí, co by ještě provedlo,“ popsal Jan Hanel.

Ve své domovině, na Novém Zélandu, nemají podle něj plachost divokého zvířete. Prý lidem tahají antény u aut, rozebírají jim stany, dokonce jsou jim schopní vlézt i do kuchyně. Za škodnou je považují hlavně novozélandští farmáři, protože se v zimě při nedostatku potravy přiživují na jejich ovcích.

Nestor kea pochází z Nového Zélandu a patří k nejchytřejším ptákům na světě

„Oni je přímo nezabíjí, to ne. V podstatě parazitují na čerstvě uhynulých ovcích, možná jsou jim schopní i trochu pomoct. Hlavně z nich potřebují ten tuk,“ vysvětlil zoolog Jan Hanel. Papoušek podle něj není masožravec, ale aby přežil tuhou zimu, živí se živočišnou bílkovinou.

„Dokáže přemýšlet i dopředu, protože když dělá nějakou lotrovinu, tak se velmi dobře dokáže maskovat a dělat, že tam vůbec není,“ popsal své opeřené svěřence ošetřovatel Tomáš Hamerník. Nestor kea se prý naučil otvírat řetízkovou závlačku u vstupu do jeho voliéry. Podle Tomáše Hamerníka to nejspíš okoukal od lidí.

Papouška najdete v pavilonu tropů

Jedni z nejchytřejších ptáků na světě jsou v liberecké zoologické zahradě k vidění celoročně. Návštěvníci si je mohou prohlédnout v pavilonu tropů.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.