Nestlé: Firma, která svými výrobky zachraňovala kojence i vojáky

Firma Nestlé dnes patří k největším výrobcům potravin a nápojů na světě. Pod svými křídly sdružuje více než 2000 značek, od globálních až po ty místní. Nebylo tomu ale tak vždycky. Na počátku bylo mléko a na životě ohrožení kojenci. Trvanlivé kondenzované mléko Nestlé si ale oblíbila i armáda.

Připravili: Jitka Škápíková, Jan Kovařík
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Dominik Budil
Hudba: Jiří Litoš
Režie: Jitka Škápíková
Premiéra: 7. 9. 2021

Příběh značky Nestlé se začal psát v 60. letech 19. století. Tehdy si američtí bratři Charles a George Pageovi založili společnost Anglo-Swiss Condensed Milk Company a ve švýcarském městě Cham nedaleko Luzernu otevřeli první závod na výrobu kondenzovaného mléka v Evropě.

Naše originální kondenzované švýcarské mléko je to nejlepší. Všechny ostatní jsou horší kvality!
dobová reklama bratrů Pageových

Odkoukáno v Americe

Na proces výroby slazeného kondenzovaného mléka přišel kolem roku 1850 americký zeměměřič, vydavatel novin a vynálezce Gail Borden. Během americké občanské války byla po tomto trvanlivém produktu obrovská poptávka doma i na bojišti, a tak si Borden založil továrny v Connecticutu a později také v New Yorku a Illinois.

Právě v té době se s kondenzovaným mlékem poprvé setkali i bratři Pageové. Ihned je napadlo zkusit podobný produkt i v Evropě. A měli úspěch.

Po Bordenově vzoru mléko napřed zahřívali, aby se částečně odpařila voda, pak přidali cukr jako konzervační látku. A tak roku 1866 začala být evropská města zásobována výrobky značky Milkmaid coby bezpečnou a dlouhodobě skladovatelnou alternativou čerstvého mléka.

Kojenec zákazníkem

Logo

Ovšem hned v následujícím roce ve švýcarském městě Vevey uvádí Henri Nestlé na trh svou Farine Lactée – mléčnou moučku. Ta neměla sloužit mužům, kteří se bijí hlava nehlava v občanské válce, jako tomu bylo za velkou louží, ale byla určena kojencům, pro něž jejich matky neměly dostatek mléka.

Kojenecká výživa v té době sice už existovala, její výroba byla ale komplikovaná, časově náročná a dětem příliš nechutnala. Henri tedy využil svých lékárnických znalostí a zjistil, že nejlepší je kombinace mouky, cukru a kravského mléka. Zásadní ale bylo odstranit z mouky škrob, aby byla pro děti lépe stravitelná.

První pokusy dělal tak, že napekl moučné sušenky, pak je drtil, míchal s mlékem a hmotu následně opět sušil. Tak vznikla první kojenecká moučka. Netrvalo dlouho a zprávy o dětské výživě se rozletěly do světa. První mléčná moučka šla do prodeje v roce 1867.

Jak a kdy firma Nestlé expandovala do světa? Kdy došlo ke spojení firmy Nestlé se společností bratrů Pageových? Kdy se výrobky Nestlé poprvé objevily v Československu? Co všechno firma vyrábí dnes?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související