Nestává se, že by místo u chalupy Václava Havla na Hrádečku bylo o 17. listopadu delší čas opuštěné

17. listopad 2022

Lidé v Česku si připomínají události 17. listopadu let 1939 a 1989, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. Na bývalého prezidenta Václava Havla, jednu z klíčových osobností sametové revoluce podzimu 1989, se každoročně vzpomíná také u jeho chalupy na Hrádečku na Trutnovsku.

Čtěte také

Tyto oslavy samozřejmě nikdo neorganizuje, lidé tam přijíždějí tak, jak si udělají čas, od časného rána až do pozdního večera. Nebývají tam desítky lidí najednou, ale nestává se ani to, že by místo u Havlovy chalupy bylo o 17. listopadu delší čas opuštěné.

Lidé se tam většinou zdrží třeba čtvrt hodiny, zapálí svíčky a zavzpomínají. Občas se stane, že se ta m potkají známí a kamarádi z předlistopadových dob a vzpomínají na společné disidentské období. Není ale výjimkou, že se tam do řeči dávají lidé, kteří se vzájemně neznají; spojuje je místo a člověk, jehož památku si přišli připomenout.

Pokud by se někdo na takový výlet chtěl vydat, je dobré vědět, že chalupa Václav Havla na Hrádečku není přístupná, není v ní ani žádné muzeum. Každým rokem tam svíčky hoří u malého plůtku před domem a návštěvníci si mohou spíš jen představovat, jak to vypadalo a vypadá vevnitř.

Jak na slavného chalupáře vzpomínají jeho sousedé? Poslechněte si v záznamu.

Spustit audio

Související