Nesezdané soužití. Jeho výhody a především nevýhody z pohledu právníka

5. červen 2019

JUDr. Martin Zbořil z advokátní kanceláře Zbořilová & Zbořil v naší radioporadně na téma: nesezdané soužití a jeho právní aspekty.

Co to je nesezdané soužití?

Nesezdané soužití (kohabitace) je dlouhodobější faktické soužití muže a ženy bez církevního či civilního sňatku, tvořící životní společenství. Předpokládá společné bydlení, sexuální styk a aspoň do jisté míry společné hospodaření.

Když partner nebo partnerka neplatí na dítě. Na téma rodinné právo hovořil JUDr. Martin Zbořil

JUDr. Martin Zbořil ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

JUDr. Martin Zbořil byl hostem naší radioporadny na téma: rodinné právo - alimenty a neplatiči.

Důvody pro koexistenci v takovém společenství jsou různé, může mezi ně patřit porozvodová nedůvěra k institutu manželství, může jít o jakýsi předstupeň před uzavřením manželství nebo alternativu k tradičnímu manželství.

Je nějak upraven majetkový režim osob žijících v nesezdaném soužití jako je tomu u společného jmění manželů v případě manželství? Jakým způsobem dědí osoby, které spolu žili v nesezdaném soužití?

Občanský zákoník obecně nesezdané soužití nijak neupravuje. To však neznamená, že s ním zákoník na některých místech nepočítá, nesezdané soužití je zavedeným institutem rodinného práva.

Z této definice nám vyplývají určité znaky tohoto institutu, a to:

soužití dvou osob odlišného pohlaví - v případě osob stejného pohlaví by se jednalo o registrované partnerství, jehož režim je jiný;
utváření životního společenství - osoby spolu dlouhodobě žijí a společně uspokojují své potřeby (platí společně nájem, nakupují spotřební věci, ale i vybavení domácnosti atd.);
fakticita soužití - nejedná se o vztah, jehož existence by byla nějakým způsobem stvrzena právem;
dlouhodobost soužití - zpravidla, aby zákon tento faktický svazek určitým způsobem akceptoval, musí existovat po delší dobu (tato doba pak bývá často stanovena v jednotlivých zákonech).

Je nějaký způsobem upraveno bydlení druha a družky v nesezdaném soužití? Existuje vyživovací povinnost druha a družky v nesezdaném soužití? A co když mají děti?

Mají druh s družkou i nějaká práva v případném trestním řízení? Existuje úprava práv druha a družky i v jiných předpisech?

Blanka Malá a JUDr. Martin Zbořil ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jaké jsou rozdíly mezi registrovaným partnerstvím a manželstvím? Jak je upravena vyživovací povinnost vůči zletilým potomkům?

To vše a ještě mnohem víc se dozvíte v naší právní poradně!

Celou radioporadnu s JUDr. Martinem Zbořilem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.