Nescafé: Rozpustná káva od Ženevského jezera, která vznikla díky zoufalé Brazílii

Ročně se na světě vypije 400 miliard šálků kávy. Prvenství drží Finové, kteří preferují zrnkovou kávu. Ostatní skandinávské země stejně jako Češi dávají přednost kávě instantní. Více než polovina domácností u nás přitom nakupuje rozpustnou kávu značky Nescafé, která se na své vratké nohy postavila před skoro 100 lety. Do své nabídky ji tehdy zařadila světoznámá firma Nestlé.

Účinkují: Jan Kovařík, Miroslav Tomek
Připravil: Jitka Škápíková
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Jan Rosůlek
Zvukový design: Jiří Litoš
Režie: Jitka Škápíková
Premiéra: 18. 5. 2021

Firma Nestlé podnikala od roku 1867 ve švýcarském městě Vevey. Založil ji Henri Nestlé, vystudovaný chemik a lékárník původem z Frankfurtu nad Mohanem, kterému na srdci ležela otázka, jak snížit vysokou kojeneckou úmrtnost.

Po mnoha pokusech s mlékem, pšeničnou moukou a cukrem vyvinul první umělou výživu pro děti, které nemohly být krmeny mateřským mlékem.

Káva jako palivo

Na počátku 20. století se firma spojila se svým mnohaletým konkurentem v produkci kondenzovaného mléka a rozšířila svoji nabídku o další produkty – mléčnou čokoládu, zmrzlinu a instantní kávu Nescafé.

Nestlého kávu v prášku přivedla na svět paradoxně světová hospodářská krize ve 20. letech 20. století. V roce 1929 se totiž v Brazílii urodila velká spousta kávy. Jenže co s ní? Řada podniků stála před bankrotem a obrovské zásoby brazilské kávy ztratily ze dne na den svoji hodnotu. Došlo to tak daleko, že se kávová zrna spalovala jako palivo v lokomotivách.

Káva v kostce

Brazilci nejdříve zkusili vyrábět rozpustný kávový prášek sami, ale nevedlo se jim. A tak oslovili firmu Nestlé. Z Brazílie do Švýcarska to sice bylo daleko, ale šlo o globální podnik s rozsáhlými zkušenostmi v oblasti konzervování potravin. Třeba by tam uměli pomoci.

V Nestlé se k této výzvě zprvu stavěli skepticky. Jenže byznys je byznys. A tak vedení firmy postavilo tým odborníků v čele s Maxem Morgenthalerem. Zadání znělo: vymyslet dehydrovanou kávu v kostkách, která by byla schopná udržet chuť a aroma zrnkové kávy a přitom se dobře rozpouštěla v horké vodě. Trvalo to, ale na jaře roku 1937 byla rozpustná káva Nescafé na světě.

Kde se vzalo slovo káva? Kdy se káva dostala do Evropy? Kdy konkrétně spatřila světlo světa první rozpustná káva? Jak vnikl název Nescafé? A kdy ji poprvé mohli ochutnat Češi?

  • Rozhlasový dokument je jedním z nejnáročnějších žánrů. Obsahuje v sobě jak zpravodajství, tak publicistiku, slovesnou tvorbu a i specifickou práci s hudebním designem. V minulém roce vzniklo v Českém rozhlase 853 dokumentů a jejich poslech by vám zabral 21 325 minut. Podívejte se na další fakta o rozhlasu na webu nasecislahraji.cz.
Naše čísla hrají... s vámi
autoři: Jitka Škápíková , opa
Spustit audio

Související