Nerezová trubička nebo syrový makaron v těstu při pečení odvede páru a zaručí vám rovný korpus

29. květen 2023

Při přípravě domácího dortu se může stát, že upečený korpus nevypadá dokonale – v centru se tvoří nevzhledný kopeček. Na vině je obvykle příliš vysoká teplota při pečení. Příště proto dort raději pečte pozvolna při nižších teplotách a až ke konci ji zvyšte, aby korpus zezlátl.

Můžete také do středu těsta při pečení zapíchnout syrový makaron nebo nerezovou trubičku. Odvedou zevnitř přebytečnou páru a těsto zůstane rovné. Problémem může být ale i to, že mícháte těsto příliš dlouho, to vede k uvolnění lepku a piškotové těsto ztrácí oblíbenou nadýchanost, je pak tužší a má tendenci se při pečení vyboulit.

Profesionální cukráři dělají to, že vymažou a vysypou jen dno formy a boky nechají nevymazané. Před vyndáním korpusu z formy ho pak ale nezapomeňte ostrým nožem obříznout.

Pokud přece jen upečený dort nemá ideální rovný povrch, překlopte ho hned po dopečení, když je ještě teplý rovnou na vál. Upečené těsto se vyrovná a za čtvrt hodinky můžete začít se zdobením.

Pokud se pustíte do odřezávání vypouklých částí, dělejte to vždy pilkovým nožem, ať se korpus zbytečně nerozdrobí.

Spustit audio

Související