Nepotřebné, ale zachovalé věci nekončí ve Vodňanech v popelnicích. Dostávají druhou šanci díky re-use centru

9. září 2022 13:42

Už měsíc funguje ve Vodňanech na Strakonicku re-use centrum. Lidé díky němu můžou dát nový život věcem, které už nepotřebují. Nebo naopak –  přijít si vybrat něco, co jim ještě může posloužit.

„Přinesl jsem knihy, které jsem vyřadil ze své knihovny. Chtěl jsem, ať někomu dál poslouží,“ říká pan Petr, který navštívil vodňanské re-use centrum.

Regály jsou tu zcela zaplněné. „Lidé nám nosí hlavně nádobí, skleničky, hrnečky, máme tu i hodně věcí pro děti, knížky, hračky, sportovní vybavení,“ vyjmenovává pracovnice Lucie Kronusová.

Jak uvádí vedoucí vodňanského odboru životního prostředí Karel Stuchlík, lidé můžou přinášet právě hračky, hudební nástroje, chovatelské potřeby, kuchyňské vybavení, knihy nebo dekorační předměty.

Čtěte také

Některé věci ale re-use centrum přijmout nesmí. „Nemůžeme z hygienických důvodů přijímat oblečení a z bezpečnostních důvodů elektronické přístroje. Momentálně nepřijímáme ani nábytek, protože jsme limitováni prostorem. Věříme ale, že se nám podaří v budoucnu prostory rozšířit,“ vysvětluje Karel Stuchlík.

Průměrně do re-use centra přijde během otevírací doby zhruba deset lidí. To je i podle pracovnice odboru životního prostředí Kristýny Pluskalové dobrý výsledek. „Naší hlavní myšlenkou bylo podpořit oběhové hospodářství, trvale udržitelný rozvoj. Nechceme, aby se věci stávaly jen odpadem.  Vedlejším efektem je i podpora sociálně slabších rodin,“ dodává.

Vodňanské re-use centrum lidé najdou u víceúčelové haly v ulici Výstavní a otevřené je třikrát v týdnu – vždy tři hodiny v úterý, středu a sobotu.

Spustit audio

Související