Neobvyklé dědictví v Liberci: Knihovna získala 1700 knih od německého profesora

30. srpen 2016

Sedmnáct set knih vážících dohromady dvě tuny. To je netypické dědictví, které odkázal ve své závěti Krajské vědecké knihovně v Liberci profesor z německého Trevíru. Walter Sperling se během svých studií potkal v Sudetech s Čechy, a neutěšená poválečná situace ho dovedla k myšlence, že bude za svého života i po smrti bojovat za česko-německé přátelství a mír. A to právě prostřednictvím studia literatury a knižním odkazem jako takovým.

„Pan profesor byl velmi systematický. Každá knihovna, kterou chtěl obdarovat, dostala jednu barvu puntíku, a tím si olepovala knížky, o které má zájem. Na první pohled pak bylo vidět, o co má která knihovna zájem,“ popisuje knihovnice Věra Severová.

Právě Věra Severová komunikovala s profesorem Sperlingem už před dvanácti lety, kdy se poprvé na knihovnu v Liberci obrátil. „Profesor několikrát zmiňoval ve své korespondenci, že už za dob studií se setkal s učiteli, kteří pocházeli z Liberce a i díky nim se začal zajímat o česko-německé vztahy,“ říká knihovnice.

Dvě tuny knih, sedm hodin cesty a problém s přepravou

Profesor Walter Sperling letos na jaře zemřel. 1700 knih z jeho vzácné sbírky připadlo knihovně v Liberci. Objevil se ovšem problém, jak velké množství knih do liberecké knihovny dopravit. „Najmout si nákladní auto bylo nemožné, protože do Trevíru je to sedm hodin cesty,“ vysvětluje ředitelka knihovny Blanka Konvalinková.

Krajská vědecká knihovna v Liberci

Knihovna oslovila deset speditérských firem s žádostí o pomoc. Jeden podnik se okamžitě nabídl, že zdarma knihy z Trevíru do Liberce dopraví.

Na čtení musí zájemci počkat

Knihy od profesora Sperlinga čeká rozřazení, evidence a popis, a pak přibydou do německy psaného archivu liberecké knihovny. Než tedy budou všechny publikace k dispozici čtenářům, může uplynout i rok.

autor: sas
Spustit audio