Nemohli na pohřeb a ani na svoje pole. Lidé vítají obnovení „Československa“ a konec koronaviru na hranicích

3. červen 2020 16:32

Omezená prostupnost hranic podle něj způsobila také výrazný propad prodejů místním obchodníkům

Starostové pohraničních obcí ve Zlínském kraji vítají obnovení volného pohybu mezi Českou republikou a Slovenskem, které začne platit ve čtvrtek.

Omezená prostupnost hranic způsobená opatřeními souvisejícími s pandemií nového koronaviru podle nich působila problémy. Lidé se nedostali za příbuznými, nemohli se postarat ani o hospodářská zvířata, která za hranicemi chovají.

Čtěte také

Některým firmám také scházeli slovenští zaměstnanci, řekli dnes ČTK starostové oslovených vesnic.

Asi 20 procent obyvatel Starého Hrozenkova na Uherskohradišťsku žije podle starosty Milana Vaculíka (KDU-ČSL) ve smíšeném manželství. "Měli problémy. Když jim někdo blízký za hranicemi zemřel, tak se zprvu nemohli dostat ani na pohřeb, což je paradoxní. Lidé od nás mají na Slovensku i domy, chovají tam zvířata, takže bylo to komplikované. Pokud se takové opatření přijímalo, tak určitě se měl zohlednit malý pohraniční styk pro tyto osoby," řekl starosta.

Omezená prostupnost hranic podle něj způsobila také výrazný propad prodejů místním obchodníkům. "Slováci u nás často dělají více než 50 procent tržeb. Doufejme, že už se vše konečně vrátí do normálu," uvedl.

Podobné problémy řešili také lidé ze Strání na Uherskohradišťsku. "Napojení na Moravské Lieskové na druhé straně hranic je velké, historicky jsou tam sourozenecké vazby, uzavřená manželství a další varianty vztahů. Takže pro nás je otevření hranic velká pomoc. Jsou tu lidé, kteří bydlí v Květné (část obce) na sídlišti a z druhé strany, jen 300 nebo 400 metrů za hranicí, mají rodinné domky. Někteří tam mají hospodářství se zvířaty, někteří tam mají rodiče, takže to udělalo dost problémů," řekl starosta Antonín Popelka (Nestraníci).

Řada lidí ze Slovenska podle něj navíc ve Strání pracuje. "I na obci jsme měli tři lidi, kteří jsou zaměstnání v restauraci Na Zámečku, kterou provozuje obec. Další lidé jezdí ze Slovenska do firmy Santra, která vyrábí zahradní nábytek, takže nám to narušilo běžný život," doplnil.

Slovenští zaměstnanci několik týdnů scházeli i ve firmě Form, která ve Střelné na Vsetínsku vyrábí díly z laminátu a termoplastu. ČTK to řekl starosta obce Petr Kráčmar (Za všestranný rozvoj obce). Problémy kvůli dočasné absenci slovenských pracovníků podle něj ale měla hlavně místní pekárna.

"Jela naplno, stravovat se lidé musejí. Za zaměstnance ze Slovenska proto museli horko těžko shánět náhradu," řekl ČTK starosta.

Obnovení volného pohybu osob mezi Českou republikou a Slovenskem dnes v Praze oznámili předsedové vlád obou zemí Andrej Babiš (ANO) a Igor Matovič. Na odpolední tiskové konferenci slovenský premiér uvedl, že od týmu vědců má zelenou pro to, aby se úplné otevření hranic týkalo též jakékoli dopravy. Podle Babiše o tom diskutují ministři vnitra, i podle něj by měla být mezinárodní vlaková a autobusová doprava na Slovensko bez omezení.

autor: Michal Sladký | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související