Nemocných v Libereckém kraji opět mírně ubylo

Nemocných s chřipkou a akutním respiračním onemocněním v Libereckém kraji nadále ubývá. Nemocnost za poslední týden klesla o 2,1 procenta na 1331 případů na 100 tisíc obyvatel. 

Informovala o tom mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. V republikovém měřítku je pokles ještě výraznější, na 100 tisíc obyvatel připadá 999 nemocných.

I přes zlepšení hygienici v kraji stále nabádají k obezřetnosti. „Vzhledem k tomu, že chřipkové viry stále cirkulují v populaci, doporučujeme i nadále obezřetnost ve vztahu k návštěvám ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb," uvedla Balašová. V žádné nemocnici v kraji už ale zákaz návštěv kvůli chřipkám neplatí.

Podle krajské mluvčí hygieniků jsou stále hlášeny nové laboratorně potvrzené případy chřipky typu A, v tomto týdnu jich přibylo dvacet tři.

„Od začátku sezony evidujeme celkem 246 případů laboratorně potvrzené chřipky typu A s převahou A H1N1," dodala Balašová. U šestnácti lidí byl průběh onemocnění závažný a vyžadoval intenzivní péči. Jeden člověk letos v kraji v souvislosti s chřipkou zemřel

Z regionů Libereckého kraje je aktuálně nejmenší nemocnost na Českolipsku, kde je 897 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Nejhůře je na tom Liberecko s 1616 případy na 100 tisíc obyvatel.

autor: mib | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související