Nemocnice v Libereckém kraji začaly tento týden s očkováním seniorů nad osmdesát let. Vakcín ale není dost

19. leden 2021 08:00

Očkování seniorů nad osmdesát let, kteří se přihlásili přes Centrální registrační systém, v Libereckém kraji začalo v pondělí. Vakcín je ale málo, nemocnice mohly vypsat jen několik desítek termínů. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Eva Malá.

Kolik lidí už vakcínu dostalo?
Očkovat začali například už v Liberci. Na tento týden nemocnice vypsala termíny pro čtyřicet zaregistrovaných seniorů. Více vakcíny tam prozatím k dispozici nemají. Podobně jsou na tom i v jilemnické a semilské nemocnici. Tento týden tam mají v plánu naočkovat šestašedesát lidí starších osmdesáti let.

Čtěte také

Několik desítek očkovacích látek má pro seniory i jablonecká nemocnice. Podle mluvčí Jany Válkové jde o dodávku vakcín z minulého týdne. Včera tam zdravotníci naočkovali dvanáct lidí z řad veřejnosti. A v České Lípě deset. Nové termíny na další týden budou nemocnice zřejmě vypisovat vždy v pátek, kdy bude jasné, kolik vakcín je pro seniory k dispozici.

Probíhá také očkování v domovech důchodců. Jaký je tam o něj zájem?
Z řad klientů a zaměstnanců domovů pro seniory projevilo zájem zhruba 70 procent ze 3000 lidí. Minulý týden už dostalo vakcínu 434 lidí, dalších 540 dostane vakcínu v tomto týdnu. Liberecký kraj přednostně očkuje právě v domovech seniorů, v domovech se zvláštním režimem a vakcinovat plánuje i v domovech s pečovatelskou službou.

Původně se počítalo s tím, že na očkování seniorů starších osmdesáti let, kteří žijí samostatně, bude zhruba 460 dávek vakcíny. Vzhledem ke snížení dodávek to ale nejspíš bude méně.

„Společnost Pfizer oznámila, že sníží dodávky do Evropy, do České republiky, zhruba o čtyřicet procent. Podle mého názoru by se měly snížit dodávky v těch krajích, kde je počet vakcín nepřiměřeně vysoký, a neměly by se snižovat v těch krajích, které jich doteď dostávaly méně,“ uvedl hejtman Martin Půta ze SLK. 

Podle něj dostal Liberecký kraj asi o třetinu vakcín méně, než mu náleží.  I kvůli tomu se hejtman Půta obává, že na veřejnost se s očkováním dostane nejdříve v březnu. I proto zatím zůstávají stále uzavřená plánovaná velkokapacitní očkovací centra, která jsou připravená ve všech okresech regionu. Vakcinaci zatím zajišťují nemocnice v Liberci, Jablonci nad Nisou, Semilech, Jilemnici a České Lípě.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio