Nemocnice v Libereckém kraji se chystají na případnou další vlnu epidemie covidu-19

14. říjen 2021 14:35
Zprávy

Počty nemocných s covidem-19 dál stoupají, k 12. říjnu 2021 testy potvrdily nákazu u 1 511 lidí. Zhruba 400 pacientů je s onemocněním hospitalizováno. Jak se v nemocnicích v Libereckém kraji chystají na další případný nápor pacientů, zjišťovala redaktorka Eva Malá.

V nemocnicích v Česku dál stoupá počet pacientů hospitalizovaných s novým koronavirem. Podle informací ministerstva zdravotnictví jich k 13. 10. 2021 péči na lůžku potřebovalo 388, z toho téměř 78 z nich bylove vážném stavu.

I když v republice počty nemocných covidem-19 stoupají, v Libereckém kraji se drží zhruba na stejné úrovni jako v předchozím týdnu. Výjimkou byl 12. říjen, kdy přibylo 28 nemocných, v předchozím týdnu 16. Podle webu ministerstva zdravotnictví bylo nejvíce případů v Liberci, a to 10, a nejméně v Jablonci nad Nisou.

Nemocnice v kraji jsou na případný nárůst počtu onemocnění připravené. Všechny nemocné budou zdravotníci soustřeďovat do liberecké nemocnice. Podle mluvčího Václava Řičáře by se, pokud by to bylo potřeba, uzavřela oddělení pro běžné pacienty a sloužila pouze „covidovým“. Jako první by se uzavřelo infekční oddělení, následovalo by kožní a pak plicní. To proto, že disponují podporou dýchání. Samozřejmostí je vyčlenění oddělení ARO a Jednotky intenzívní péče.

Pokud by kapacita krajského zdravotnického zařízení nestačila, mají připravený plán i ostatní páteřní nemocnice v kraji, jak potvrdil například ředitel nemocnic v Jilemnici a Semilech Jiří Kalenský: „Jsme tady domluveni s kolegy, kteří to mají na starost, jak postupně by se uzavíraly určité bloky tak, abychom zase oddělili provozy infekční a neinfekční a jak by se postupně navyšoval počet lůžek,“ řekl

V první fázi jsou podle ředitele Kalenského schopni otevřít tři lůžka intenzivní péče a 15 lůžek covidových. Pokud by se situace zhoršovala, mají lékaři vypracovaný scénář, jak lůžka rozšířit.

Mluvčí českolipské nemocnice Andrea Beranová uvedla, že nemocnice je připravená na cokoliv. Příslušné oddělení má krizový plán pro různé situace, včetně případného návratu epidemie.

Jablonecké pacienty by tamní nemocnice přijala na oddělení ARO, kde je nový boxový systém a veškeré přístroje, které jsou nutné k hlídání životních funkci, včetně ventilátorů. Podle mluvčí Jany Válkové jsou v nemocnici připravení uzavřít interní oddělení v pavilonu A2, kde by bylo k dispozici 25 lůžek. Počítá se i s tím, že by mohli uzavírat další oddělení, pokud by se situace zhoršila.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související