Někteří podnikatelé z Krkonošské ulice ve Vrchlabí nesouhlasí s opravou chodníku v podloubí

16. červen 2021 10:02

Chodník v podloubí v Krkonošské ulici ve Vrchlabí má mít novou podobu. Město totiž chystá od poloviny letních prázdnin další etapu opravy ulice. Jenže některé části chodníku patří městu, jiné podnikatelům, kteří tam mají obchody. Velká část z nich nesouhlasí s tím, že radnice řekne jak bude chodník vypadat i kolik bude stát a oni to zaplatí. 

Čtěte také

„Nám to vychází asi 32 metrů a oprava představuje přes 100 tisíc korun," ukazuje majitelka zlatnictví Silvie Lišková chodník, který jí patří a jehož opravu by měla zaplatit.
„To máme dát teď takovou částku po koronavirovém roce, kdy jsme měli asi osm měsíců zavřeno?"

Podobně mluví majitel obchodu na Krkonošské ulici David Khol.
„Tři a půl tisíce bez daně za metr opravy chodníku. Udělal jsem si takový svůj vlastní rozpočet, protože také hodně stavím, a myslím si, že ta cena je tak o polovinu přepálená."

„My jsme byli prostě postaveni před hotovou věc, že zkrátka takto to bude a vy nám zaplaťte tuhle částku," říká Silvie Lišková a dodává, že město s nimi začalo jednat pozdě. Práce totiž mají začít 26. července. Navíc ulici čeká i uzavírka, takže podnikatelé očekávají pokles tržeb.

Chodník v podloubí v Krkonošské ulici ve Vrchlabí má mít novou podobu

„My jsme jim už poslali dopis, že bude probíhat rekonstrukce. Nechali jsme vyčíslit zhruba náklady na zádlažbu v podloubí pro každý konkrétní objekt," říká místostarosta Alfréd Plašil z Volby pro město.
„Někdo může říct, že na to nemá peníze. Když jsme dělali opravy v jiných částech města, tak se to například zaplatilo, a těm podnikatelům se to pak dalo na splátky. To je všechno otázka jednání, ale nebude to asi jednoduché."

Čtěte také

Většina podnikatelů chce, aby se město na opravě chodníků finančně podílelo.

„Snažil jsem se kontaktovat všechny lidi, kteří byli uvedeni v tom dopise, s tím, že bychom se neměli nechat takto okrádat. Zaprvé tou cenou a zadruhé, když si město chce udělat hezkou dlažbu, tak ať se na tom i finančně podílí. Se všemi jsme se shodli, že jim dáme maximálně tisícovku a ostatní ať si zaplatí město."

Podle Alfréda Plašila chce radnice s podnikateli jednat společně s architektem. Někteří nesouhlasí ani s tím, jak má nová podoba chodníku vypadat.

Pokud podnikatelé s podmínkami souhlasit nebudou, chodník se před jejich obchodem pravděpodobně opravovat nebude.

„Město ho udělá ve svých podloubích," dodává místostarosta.

Spustit audio

Související