Některá zařízení pro seniory v Libereckém kraji od ledna opět zpřísňují pravidla pro návštěvy

6. leden 2021 09:26

Kvůli šíření koronaviru opět zpřísnily podmínky pro návštěvy v ústavech sociální péče i v domovech důchodců. Je tomu tak například v Turnově, ale omezení trvají i v dalších městech. S čím musejí návštěvy počítat?

Zhoršená pandemická situace v zemi zpřísnila od nového roku podmínky, za kterých mohou do domovů důchodců a ústavů sociální péče na návštěvu příbuzní klientů. V některých zařízeních v Libereckém kraji zkrátili například dobu návštěv.

Domovy pro seniory v Královéhradeckém kraji si v době pandemie koronaviru vzájemně pomáhají

Například v Turnově se opatření týká i samotných klientů. Pokud se vrátí do domova z návštěvy u rodiny, musejí na izolaci buď do svého pokoje, nebo do izolačního pokoje. Tam podstoupí do tří dnů antigenní test, který se za další zhruba tři dny zopakuje. Návštěvy v domově se musejí buď prokázat dokladem od praktického lékaře, že už onemocnění covid-19 prodělaly, nebo negativním PCR nebo antigenní testem, který nesmí být starší než dva dny. Na návštěvu, která může být dlouhá maximálně půl hodiny, mohou přijít za jedním klientem pouze dva příbuzní, a to jen jednou týdně. Objednat se musejí dopředu a vybaveni musejí být respirátorem a rukavicemi. A zatímco dříve ochranné pomůcky v turnovských sociálních zařízeních půjčovali, teď si je musejí návštěvy přinést s sebou.

Čtěte také

V dalších městech kraje jsou nařízení vesměs podobná, i když v některých zařízeních provedou rovnou na místě i antigenní testy. Je tomu tak například v domově pro seniory v Liberci Františkově, kde po předchozím objednání povolují vždy jednu návštěvu na patře. Návštěvníkovi tam změří teplotu, vydezinfikuje si ruce, a v odběrové místě mu provedou antigenní test. Pokud je test negativní, může na návštěvu, která ale není delší než půl hodiny, popsal ředitel domova Jan Gabriel. Antigenní testy mají v domově k dispozici i pro klienty, pokud je podezření, že by mohli být nemocní. Jinak platí opatření, že po pěti dnech se testují zaměstnanci.

Spustit audio

Související