Nektar je pro včely máslo, pyl je chléb, předává moudrost starých včelařů pan František Zeman
S příchodem babího léta je sice aktivita včel mírnější, stále však vylétají z úlů. Proč to dělají, jak poznat kvalitní med a co se nesmí na podzim opomenout, vysvětlil včelař František Zeman.
Pan František Zeman přišel do studia Českého rozhlasu Liberec nejen se sklenicí medu, ale přinesl také včelařský kalendář pro země Koruny české z roku 1916. „To jsem našel po tatínkovi, který včelařil. Můj děda včelařil, celé generace včelařili. Bylo to normální na vesnici, že téměř v každém stavení bylo pár včelstev,“ vysvětlil na úvod.
Ještě v září můžeme v přírodě najít spoustu včel, například na kvetoucím břečťanu. „Je to to poslední, co včely můžou posbírat, na tom je pouze pyl, není na tom žádný nektar, ale ten pyl je zrovna tak důležitý pro včely; staří včelaři říkají, že nektar je máslo a pyl je chléb. Aby (včely) mohly žít, aby mohly krmit svoje potomstvo, potřebují tyto dvě složky. Teď už sbírají jenom pyl, nic jiného v přírodě v podstatě už není,“ osvětlil včelař.
Med, který František Zeman přinesl, byl jeho vlastní, jarní med, proto byl už zkrystalizovaný. Rovnou také poradil, jak například poznat pravý med: „Pokud koupíte med od včelaře a bude zkrystalizovaný, tak každý med jde rozpustit. Med zfalšovaný rozpustit nejde.“
Co jsou v září nejdůležitější činnosti včelaře? Jak se liší jarní med od podzimního? Jak ovlivňuje kvalitu medu množství vody v něm? A co má společného sport a olympiáda se včelami? Poslechněte si záznam rozhovoru.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.