Někdy mi přijde, že Jizerky jsou plné profi běžkařů, říká Martin Koucký

16. únor 2018

Přípravám legendárního závodu se Martin Koucký, hlavní pořadatel Jizerské 50, věnuje už od roku 1998. Od té doby se toho podle jeho slov hodně změnilo.

Jizerská 50 získala na prestiži a velkým pomocníkem se staly i technologie, o jakých se závodníkům před 30 lety ani nesnilo. Ať už jde o virtuální podobu trasy v mapách Google, nebo o speciální mobilní aplikaci, ve které můžeme sledovat okamžité výsledky, online zpravodajství nebo aktuální tipy na mazání.

Podle Martina Kouckého se také změnil samotný přístup závodníků: „Někdy mně to připadá, že Jizerky jsou hory plné profesionálních závodníků, nemůžu rozeznat amatéra od profíka, protože jsou všichni stejně vybaveni, hodně se to vyrovnává, všichni to berou prestižně. Poznáme to i podle sběrného autobusu na Smědavě, před patnácti lety byl téměř plný, a teď je poloprázdný.“

Sláva! Jizerská 50 bude mít sněhu dost

Běžkař (ilustrační foto)

Pořadatelé Jizerské 50 hlásí dostatek sněhu. K dobrým podmínkám na celé trati přispívá počasí. Na horách mrzne, a sníh tak netaje a stopy zůstávají pevné.

„Táta mazal lyže lékařským parafínem,“ vzpomíná Koucký. U nich doma to sice v období příprav na Jizerskou 50 jiskřilo – kvůli zničené žehličce a koberci – ale nakonec se jí zúčastnili jak oba rodiče, tak i Martin. V roce 1991 si jako člen Dukly Liberec zajel pro 3. místo, z čehož měli radost zejména táta i máma.

Padesátku jezdí i známé tváře

Legendární závod v poslední době vyhledávají i známé osobnosti. V loňském 50. ročníku se na startu objevili například horolezec Radek Jaroš, veslař Ondřej Synek nebo architekt a známý herec Divadla Sklep David Vávra. „David u mě spával, byla to vždycky velká legrace. Má velký nadhled a je to opravdu velký příznivec Jizerské 50. Letos je přihlášený jak na sobotní pětadvacítku, tak i na nedělní padesátku,“ říká Martin Koucký. Zda se objeví na závodě historických lyžníků, to zatím neví, ale jisté je, že tento kuriózní závod startuje už 16. února, před zahájením Worldloppetu. Bude se závodit o lahev rumu a skákat na můstku, a tak si na své přijdou nejenom samotní závodníci, ale i fanoušci.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.