Nejstarší hrad Českého ráje, Valdštejn, můžete „prošmejdit“ bez průvodce

24. duben 2018

Český ráj je skutečným turistickým rájem s nádhernou přírodou, skalními městy a řadou památek. Nejstarším českorajským hradem je hrad Valdštejn založený už kolem roku 1260 na pískovcových skalních sloupech. Dobrá zpráva pro všechny dobrodruhy je, že exteriéry hradu můžete projít sami. Čekají vás zábavná schodiště i stezky.

Jak se tam dostat: Na hrad Valdštejn vede turistická dálnice Zlatá stezka Českého ráje. Můžete se vydat ze směru od Hlavatice (Turnova) nebo Hrubé Skály po červené, po modré od Kacanov a Kopicova statku. Pokud návštěvu hradu nechcete spojit s dalším výletem po Českém ráji, můžete dojet autem na parkoviště v Pelešanech a odtud je to na hrad necelý kilometr. V Pelešanech je i zastávka autobusu, nejbližší vlaková zastávka je v Sedmihorkách – Karlovicích, což je přes čtyři kilometry daleko.

Okolní lesy a na skalách posazený a skalami obklopený hrad od 19. století patřil Lexům z Aehrenthalu. Ti propojili krajinu turistickými stezkami, vybudovali lázně Sedmihorky, sami bydleli na nedaleké Hrubé Skále a hrad Valdštejn dotvořili romantickými úpravami, mezi něž patří už zmiňovaná vyhlídka a Romantický palác, a zpřístupnili veřejnosti.

Komentář Jardy Hořeního: Hrad Valdštejn, to je srdeční záležitost snad každého obdivovatele Českého ráje. Stojí za návštěvu v každém ročním období. Někdy stačí jen procházka kolem, jindy zajdu i za hradní bránu. Na Valdštejně se v posledních letech stále něco děje. A nejsou to jen kulturní akce. Stále probíhají rekonstrukce a další práce a to za běžného provozu. Člověk tak může nahlédnout pod povrch památky i ruce řemeslníků.

Většina návštěvníků hradu se spokojí s prohlídkou exteriérů, která je samostatná, tedy bez průvodce. Lze se procházet po celém areálu, nahlédnout do sklepení, kde je jedinečná výstava Chvála pískovce. Přední část hradu, tedy první i druhé nádvoří jsou bezbariérové. Dál už ale vedou různá schodiště a stezky.

Šlechta byla hravá aneb Karty a vrhcáby

Interiéry klasicistního a romantického paláce jsou přístupné pouze s průvodcem. Ale stojí to za to. V klasicistním paláci za druhým mostem je vznosný Slavnostní sál, který vznikl z původního hudebního salonu, kde se hrálo a tancovalo. Proto tu jsou dodnes hrací hodiny a klavírní křídlo s vídeňskou mechanikou. Sálu, který je zároveň obrazovou galerií rodu Aehrenthalů, vévodí slavnostní tabule se servisem v barvě slonové kosti a se zlatým zdobením, který doplňuje zlatem zdobené sklo a svícny.

Pohled od romantického paláce

Do biliárového sálu, který je pod terasou, přes kterou se chodí do zadní části hradu, zamíří různé hry. Záměrem je z biliárového sálu udělat pánský salon. Kromě kulečníku tu budou různé karetní hry včetně miniaturních a vykládacích karet a také backgammon neboli vrhcáby z 19. století. Hra, která kombinuje náhodu se strategií. V romantickém paláci na třetím skalním bloku lze nahlédnout do pěti místností, třeba do hradní kuchyně či místnosti věnované floře a fauně.

Spustit audio