Nejstarší botanický skvost z Liberce – přes 300 let stará bonsaj – potřebuje „natáčky“

4. prosinec 2018

Nejstarší botanická zahrada v Česku – ta v Liberci – má i svou nejstarší rostlinu. 340 let stará bonsaj příbuzná citronovníků z rodu Murraya pochází z Číny. Metr a půl vysoký keř ale návštěvníci přes zimu neuvidí. Prochází totiž pravidelnou zkrášlovací kúrou v zázemí zahrady.

Miloslav Studnička v roli "kadeřníka" prastaré skvostné bonsaje

Na tvarování bonsají je potřeba speciální drát, popisuje ředitel botanické zahrady Miloslav Studnička: „Natočí se ve spirále tak, aby byl v úhlu zhruba pětačtyřiceti stupňů. Kdyby byl víc nebo míň, bude se větvička špatně ohýbat.“ Po odborném „zásahu“ by se bonsaj dala přirovnat k ženě v natáčkách, vtipkuje Studnička a dodává: „Samý drát, nakroucené větvičky, vznikají krásná patra a koruna, až na jaře obrazí, bude skvostná.“

Samozřejmě je nutné bonsaj i upravovat stříháním. Prastará čínská bonsaj zůstane v pěstebních sklenících ukrytá až do konce května. Potom ji návštěvníci budou moct vidět v expozici.

Kmen víc než 300leté bonsaje
autor: Lucie Fürstová

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.