Nejsou rozinky jako rozinky. Které se kam hodí? Radí cukrář Josef Maršálek

Existují různé druhy velikosti, barvy a chutě rozinek. Jestli přemýšlíte, které rozinky na co použít, mám pro vás pár nápadů.

Sultánky a korintky
Jde o nejmenší druh rozinek. Používáme je do kynutých těst.

Zelené a zlaté rozinky
Budeme používat tam, kde je uvidíme, to znamená například jako dekoraci. Můžeme je také namáčet v rumu, v alkoholu anebo v dobrém tmavém černém hořkém čaji. Můžeme přidat kousek zázvoru pro extra chuť.

Cicéby
Obsahují pecičky a jsou svým tvarem protáhlé. Budou se hodit do pečiva, které budeme krájet a budou tak vidět na řezu

Vždy se řídíme zdravým selským rozumem. Tam, kde to není vidět, dáváme výrobky méně kvalitní anebo spíš rozinky zbarvené dotmava. Tam, kde jsou vidět, tak si vyhrajeme s tím, že jsou výjimečně barevné, výjimečně velké.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.