Nejoblíbenější dětská jména? Eliška a Jan, největší „propad“ zažívá Václav a Marie

17. říjen 2017
Koktejl

Nejoblíbenějšími jmény pro děti v Česku jsou Jan a Eliška. Vyplývá to z nejnovějšího žebříčku, který v pondělí zveřejnil Český statistický úřad. Statistika se týká dětí narozených v lednu. Hned za Eliškou se pak umístila jména Tereza a Anna. Mezi chlapeckými jmény je na druhém místě Jakub a na třetím Matyáš.

Eliška obhájila loňské prvenství. Žebříčku tohle dívčí jméno kraluje poslední tři roky. Chlapecké jméno Jan pak v žebříčku předstihlo Jakuba, který mu kraloval pět let.

U holek boduje i Emma

Druhé místo za Eliškou obsadilo jméno Tereza, třetí skončila Anna. Čtvrté místo patří Adéle a páté Viktorii, které je takto vysoko v žebříčku vůbec poprvé.

Velmi často se také objevuje dívčí jméno Ema nebo Emma. „Pokud bychom tato dvě jména dali dohromady, skončily by na druhém místě,“ podotkl Tomáš Chrámecký z Českého statistického úřadu. Dodal ale, že statistici počítají každou variantu zvlášť.

Trojice nejoblíbenějších dětských jmen

Matyáš na třetím místě

Třetím nejoblíbenějším chlapeckým jménem je letos Matyáš. Do první trojky se přitom ještě nikdy nedostalo. Loni skončil Matyáš na šestý.

Naopak jméno Tomáš si výrazně pohoršilo. Zatímco v posledních letech bylo vždy na třetím místě, letos se Tomáš umístil až sedmý. Čtvrté místo v četnosti patří jménu Filip a páté jménu Lukáš.

Rodí se i Severíni a Siciany

Statistici zaznamenali v letošním lednu i některá netradiční jména. Z chlapeckých je to například Broněk, Severín, David Ovidius, Arsen nebo Stig. V lednu se u nás také narodila Frida, Aida Sakura, Arwen, Lara, Lola nebo Siciana.

Chrástecký zmínil, že dříve oblíbená tradiční jména jsou na ústupu. „Nejhůř letošní ročník dopadl pro Václava, který z první dvacítky vypadl,“ řekl. Marie se propadla na 20. místo, o rok dříve byla desátá.

Žebříček NEJ dětských jmen
autor: lio
Spustit audio