Atrakce Krkonoš? Stezka korunami stromů

17. červenec 2018

Svým tvarem připomíná otevřený lotosový květ, láká turisty z celého Česka i ze zahraničí a patří k nejvyšším svého druhu v celé Evropě. To je nově otevřená Stezka korunami stromů, která vyrostla na okraji Jánských Lázní v Krkonoších, jen kousek za hranicemi Libereckého kraje.

Je dlouhá kilometr a půl, nachodíte na ní ale pravděpodobně o něco víc. „Délka 1511 metrů je technický údaj. Když se budeme bavit o celkové délce, kterou lidi ujdou, je to přes dva kilometry – nahoru na věž a dolů, ale je to zábavná procházka,“ vysvětluje Zdeněk Pop. Všichni, kteří se na neobyčejnou pěšinu vydají, zažijí dobrodružství i adrenalin – v úsecích, kdy si můžete vybrat cestu snazší, nebo náročnější – přes lávky a speciální nášlapy, pod kterými je průzor do propasti pod vámi, samozřejmě, vždy jištěný ocelovými sítěmi. „Adrenalinové prvky jsou tu celkem tři. Je to jen zdánlivý pocit nebezpečí, návštěvníci se nemusí bát,“ ujišťuje Pop.

Užijte si jízdu na suchém tobogánu

Neobyčejná „rozhledna“ se chlubí i rekordními čísly. Nejenom, že je stezka nejnovější, ale je i jednou z největších v Evropě. „Dostali jsme se do čísel, kdy jsme nejdelší stezkou a i nejvyšší takovou věží v celé Evropě,“ potvrzuje Pop. Asi největší atrakcí je osmdesátimetrový suchý tobogán, kterým si návštěvníci můžou zkrátit, nebo chcete-li zrychlit cestu dolů z věže. Jak to na tobogánu frčí, se podívejte na videu.

Na stezce se pohybujete nejenom v korunách stromů. Když si vyšlápnete do nejvyššího patra vyhlídkové věže, octnete se až nad špičkami jehličnanů. „Je to výška 43 metrů nad zemí. Vrcholy nejvyšších mohykánů jsou zhruba v pětatřiceti metrech,“ popisuje Pop a líčí výhledy: „Před námi se rozprostírá výhled na úbočí Černé hory, Jánské Lázně i Vrchlabí.“ Unikátní je atrakce i díky tomu, že kromě výšek vás zavede i do podzemí. „Je tu podzemní jeskyně, kterou u jiných stezek neuvidíte. Ukazujeme tu, jak to žije v podzemí – například jaké tam žijí organismy, jestli jsou barevné a podobně.“ Expozici připravila Správa Krkonošského národního parku.

Stezka korunami stromů Krkonoše, dechberoucí pohled

Čtyřnohým mazlíčkům vstup zakázán

Dřevěná stezka je bezbariérová, pohodlně se na ni tedy dostanou rodiny i s kočárky a vozíčkáři. „Můžou na ni opravdu všichni. Dokonce máme i vozíčky na půjčení,“ říká Pop. Čtyřnozí mazlíčci ale na stezku nesmí. „Je to z bezpečnostních i hygienických důvodů. Ve věži, kdy lidé chodí nad sebou, by nebylo dobré, kdyby se mazlíčkovi stala nějaká nehoda.“ Na stezce, která má lidem přinést zábavu i přírodovědné ponaučení, se líbí dětem, ale i dospělým, uzavírá Zdeněk Pop: „Je to pro všechny generace – od nejmenší až po nejstarší.“

Stezka korunami stromů Krkonoše
Stezka korunami stromů Krkonoše

autor: Jaroslava Mannová

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.