Nejlepší masové králíky v Evropě máme v Česku

Králičí maso řadíme mezi bílá masa, která jsou dietní a plná živin. Přesto je králičí maso v české kuchyni na okraji zájmu. Nad tím mnozí kuchaři jen kroutí hlavou.

„Králík je pořád pozadu, přitom dnes se dá koupit i čistá svalovina. Hřbety nebo vykostěná stehýnka. Můžou se nadívat, upéct, moc krásné práce se dá s králičím masem nadělat,“ libuje si šéfkuchař z Poličky Lubomír Brázda, který králíka nejraději plní zeleninou.

Podle známého gastronomického poradce Jaroslava Runštuka se dá s králíkem pracovat podobně jako s kuřetem – na sto způsobů. Králík si rozumí si se slaninou, můžete k pečení přidat kousek uzeného bůčku, na divoko, na zelenině, tzv. svíčková z králíka je vynikající, populární je králík cibulák. Králíka obložíte nakrájenou cibulí, a velmi volně pečete, aby se maso nevysušilo.

Králičí bílá polévka

Tuto polévku nabízí k vyzkoušení autorka reportáže Jitka Slezáková. Je to jedna z nejoblíbenějších rodinných polévek, která se dědí z generace na generaci. Ani hlava, kosti a vnitřnosti z králíka nepřijdou nazmar.

Ingredience:

Králičí hlava, přední nohy, trup z králíka se zbytky masa, vnitřnosti, 1 cibule, 4 kuličky nového koření, 5 kuliček celého pepře, sůl, 2 bobkové listy, 250 ml zakysané smetany, mouka a trochu mléka na zahuštění, 1 lžíce octa

Postup:

Maso a kosti vložíme do tlakového hrnce, přidáme vodu, sůl, koření a celou cibuli. V tlakovém hrnci vaříme asi půl hodiny, do úplného změknutí masa. Poté vývar slijeme, zahustíme moukou rozšlehanou v mléce a povaříme

Přidáme obrané maso a vmícháme zakysanou smetanu. Dosolíme a mírně okyselíme octem, který předtím necháme projít varem, aby polévka zůstala hladká a nesrazila se. Pokud chceme, aby bylo jídlo syté, můžeme přidat na kostky nakrájené uvařené brambory. Takto upravená polévka poslouží i jako hlavní chod.  

Na králičí polévku nepřijde ani hlava nazmar

Čeští chovatelé jsou mistry Evropy

Masná plemena králíků se chovají, jak už název napovídá, na maso. Patří mezi středně velká plemena, která dosahují čtyř až pěti kilogramů. „Burgundský, novozélandský, siamský velký, kuní velký, kalifornský, nitranský. To jsou masná plemena králíků. Ještě existují králíci brojleroví, kteří se chovají vyloženě na farmách na porážku,“ doplňuje holický chovatel Jaromír Kašpar.

Tradici šlechtění králíků a zkvalitňování plemen králíků drží už mnoho let chovatelé z Holic. Nedávno se konala velká výstava v Dánsku, mnoho Čechů se stalo Mistry Evropy. Přímo v Holicích je celorepublikové vedení chovatelů masných plemen králíků.

Pavel Syrůček chová Siamského modrého od roku 1997. Je Mistrem střední Evropy.

autor: jsl