Nejen lokalita, ale i úroky hypoték a výstavba nových bytů ovlivňují ceny nemovitostí

2. červen 2015

Zatímco dřív lidé nakupovali a požadovali nemovitosti v původním stavu, v posledních letech je trend úplně opačný. Lidé chtějí převážně buď nový nebo zcela zrekonstruovaný byt, do kterého se mohou ihned nastěhovat. Jak se ceny bytů mění během roku a co určuje cenu nemovitostí?

„Ceny nemovitosti ovlivňují lokality, ve které se nachází, ale také velikost bytu a v neposlední řadě také stav bytu,“ říká realitní makléřka Kateřina Táborská.

Okurková sezona v prodeji bytů neexistuje

V průběhu roku se ceny nějak výrazně nemění a tzv. okurková sezona před prázdninami nebo čas před vánocemi, kdy lidé řeší jiné záležitosti, tam spíše dochází k menšímu prodeji bytů. Výrazné snížení ceny bytů, například při povodních se moc nedějí. Spíše má na pokles ceny bytů vliv ekonomický stav.

Nízké úrokové sazby a nedostatek nových bytů ženou ceny nemovitostí nahoru

„Může za to nízká úroková sazba u hypoték, kdy je nákup pro mladé lidi více dosažitelný, než bylo v minulosti. Dalším faktorem je nedostatek nových bytů, protože developerské projekty v minulosti po roce 2010, 2012 přestaly stavět nové nemovitosti. V podstatě se prodává to, co je na trhu a těch bytů je čím dál tím méně. Nejvíc se prodávají byty 3+1 a 2+1. Pokud se dostanou k prodeji, jsou většinou prodané po prvních prohlídkách,“ popisuje situaci makléřka Kateřina Táborská.

Poptávka je po zrekonstruovaných bytech

„Klienti chtějí byty zrekonstruované, rovnou k nastěhování, zatímco v minulých letech požadovali nemovitosti v původním stavu,“ uzavírá povídání makléřka Kateřina Táborská.

Spustit audio