Nejdelší zatmění Měsíce 21. století můžete pozorovat už v pátek

23. červenec 2018

Kochat se letní noční oblohou se letos vyplatí. Hlavně tento pátek 27. července. Astronomové upozorňují, že se můžeme těšit na poměrně vzácný astronomický jev – úplné zatmění Měsíce.

Podle informací NASA bude zatmění trvat zhruba hodinu a 42 minut, mělo by jít o nejdelší zatmění Měsíce v tomto století. Takový úkaz delšího trvání už tedy ve svém životě s největší pravděpodobností nebudete mít šanci zhlédnout. Poměrně unikátní jev bude možné pozorovat v noci z pátku 27. července na sobotu 28. července.

Okouzlující podívaná

Bude to nejdelší zatmění Měsíce v našem století. „Je to velice impresivní událost, protože Měsíc bude vycházet už malilinko ukouslý. Sice nebude úplně vysoko nad obzorem, ale určitě v letní krajině se bude zatmění vyjímat,“ říká Jakub Rozehnal, vedoucí pražské Štefánikovy hvězdárny.

27./28. 7. 2018 - úplné zatmění Měsíce (schéma průběhu a mapa viditelnosti)

Pozorujte ho s astronomy v Turnově

V Česku bude úkaz viditelný zhruba mezi půl desátou až půl dvanáctou noční hodinou. V Libereckém kraji můžou lidé společně s odborníky lunární zatmění pozorovat třeba v turnovské hvězdárně, kde zájemcům nabízejí sledování s dalekohledy – nejenom Měsíce, ale i Marsu, Venuše nebo Jupiteru.

Plakát turnovské hvězdárny, pozvánka na akci
autoři: Jaroslava Mannová , red

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.