Nejdelší tradice výroby masopustních masek v Česku je v Zákupech

Medvěd, Brůna, Klibna nebo Ras, to jsou typické figury masopustních rejů. Ty už brzy vtančí do našich měst a vesnic. Tradiční masky a škrabošky, které si účastníci veselých průvodů oblékají, se vyrábějí na jednom místě v Česku a zřejmě i v Evropě. V Zákupech na Českolipsku. S unikátní výrobou teď mají možnost se lidé seznámit na výstavě v Muzeu Českého ráje v Turnově.

Masopust s pestrobarevnými maskami a bujarou zábavou slaví každoročně v libereckém Ostašově. Masopustní masky a škrabošky jsou mnohdy ze Zákup na Českolipsku, kde se vyrábějí už více než 130 let. V Turnově v Muzeu Českého ráje je jich k vidění pestrá škála, podotýká etnoložka Vladimíra Jakouběová: „My jsme tím chtěli připomenout podstatu masopustních obřadů a průvodů, protože dnes, pokud se udrží, lidé na vesnicích si to spojují s tím, že se převléknou za nějakou maškaru, ale nehledají v tom ten původní význam těch masek.“

Tradiční výroba masopustních masek – poslední podnik v Česku, možná i v Evropě

Masky z tradiční zákupské manufaktury vyrábějí lepením kousků papírů do formy

Turnovské muzeum výstavou zároveň připomíná zákupskou firmu, která masky vyrábí. „Je poslední podnik v České republice a asi i v Evropě, která tradičním způsobem vyrábí masopustní masky. A tuto firmu nominujeme na seznam kulturního dědictví ČR, tak jsme chtěli, aby se o jejich práci dozvěděla i širší veřejnost,“ vysvětluje Jakouběová.

Největší zájem je o masky medvědů a kobyl

Masopustní masky ze Zákup se vyrábějí stejnou technikou jako před sto lety. „Kousky papíru prosycené lepidlem se vlepují do formy, po uschnutí se ostříhají, ručně vytlučou a vymalují, nastříkají lakem,“ popisuje Zdeněk Rydyger, majitel zákupské manufaktury. Kromě masek vyrábí tradiční podnik i obří nasazovací hlavy – třeba medvěda, koně nebo pantáty. Právě teď před startem masopustních rejů mají řemeslníci v Zákupech nejvíc práce, momentálně narychlo dodělávají masky kobyl a medvědů, o které je největší zájem.

Masky ze Zákup vystavují v turnovském Muzeu Českého ráje
Spustit audio