Nedostatek lékařů a sester? Ve Vysoké nad Jizerou si spíše vybírají

7. únor 2016

V řadě nemocnic v Libereckém kraji si stěžují na nedostatek lékařů a sester. Liberecká krajská nemocnice dokonce nabízí stipendia studentům lékařských fakult a desítky tisíc korun těm, kteří doktory přivedou. Jedna nemocnice má ale personálu dost. Jde o Vysoké nad Jizerou. Jak to dělají?

„Měla jsem špatně sešitý prst a tady mi to opravili,“ konstatuje dvacetiletá Pavlína. V Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou napravili to, co v jiné nemocnici dobře nezvládli. Dívka ocenila nejen špičkovou práci zdejších chirurgů, ale také přístup k pacientům. „Všechno vysvětlili, ničeho jsem se nebála, povídali si se mnou,“ říká.

Primářka Alena Schmoranzová si může chirurgy a ortopédy vybírat. Je to podle ní tím, že je nemocnice vysoce specializovaná a má už prestiž. Mladí lékaři sami hodně usilují o to, aby mohli ve Vysokém pracovat. I přesto, že tam nejsou vyšší platy než jinde.

„V platech to jenom není. Lékaři chtějí mít jasně dané možnosti, perspektivy, postupy. Že mají k dispozici léky, materiály, které potřebují, že je na pracovišti dobrá atmosféra, že tam nevidí ty, kteří tam nemají, co dělat, jak je tomu občas jinde,“ říká primářka.

Ve Vysokém umožňují všem lékařům účast na odborných kongresech a seminářích podle jejich přání. „A lékaři si to uvědomují. Jsme v kontaktu s jinými a občas je to velmi smutné, když slyším, že primářce rehabilitační kliniky v jednom krajském městě třeba neřeknou, že ji nepustí na kongres o operaci ruky a pokud přesto chce jet, musí si všechno zaplatit ze svého.“

Ortoped Radek Kebrle si práce Ústavu chirurgie ruky váží. Teď nedávno přednášel o operacích komplikovaných zlomenin v Japonsku. Může využívat ty nejmodernější technologie a řešit dříve téměř neřešitelné následky úrazů ruky. Pomáhají mu dokonce i 3D tiskárny, které umějí vyrobit přesné kostní implantáty. Chce být u toho, až bude možné měnit zraněným lidem celé vytisknuté kosti.

„Dá se předpokládat, že jakmile se zvládnou určitě imunologické záležitosti a další, tak se pomocí 3D tisku vytiskne třeba nanostruktura, na kterou se nechají narůst kostičky a budou se vyměňovat celé kusy rukou,“ míní.

Spustit audio