Nedaleko hradu Přimda můžete vidět zbytky historické šibenice

5. listopad 2020 12:30

Před třemi sty lety stála na protějším vrchu hradu Přimda šibenice, jejíž pozůstatky jsou tam stále k vidění. Na zlaté stezce nedaleko hradu se objevovali loupežníci, kteří za krádeže platili životem. V této oblasti vznikla také slova zákeřník a rošťák.

Na šibeničním vrchu zhruba 3 kilometry od Přimdy stojí kruhová zídka popraviště, která má 10 metrů v průměru a celá budova byla vysoká 7 metrů. Do stavení vedl vchod a nahoře na kamenných zdech byly čtyři trámy a na nichž se věšeli odsouzenci.

Popraviště na Přimdě bylo velice třeba. Fungovalo od 16. do 18. století z toho důvodu, že tudy vedla zlatá obchodní stezka. Po ní proudili bohatí obchodníci a ti přitahovali lapky a zloděje, kteří je okrádali. „Na Přimdě byl soud. Zlodějíčky pochytali, odsoudili a pokud jim dali trest smrti, tak je popravili tady na té šibenici,“ vysvětlil průvodce hradu Přimda Josef Rídl, který sám popraviště vykopával. V té době byly tresty velice přísné a platilo pravidlo „oko za oko, zub za zub“.

V oblasti vznikla slova rošťák a zákeřník

Na tamních obchodních stezkách, vznikla dvě slova – zákeřník a rošťák. „Rošťák byl lapka, který čekal na obchodníka za roštím a zákeřník čekal za keřem. Tady ta nádherná česká slova vznikla,“ objasnil Josef Rídl.

Na šibenici byli popraveni tři muži a jedna žena. Na stínadlech, plochém vrcholu skály, jsou vytesané tři stupně, po kterých vystupoval kat. Tehdy byla jedné ženě useknuta hlava za to, že zavraždila své dvě dcery. Učinila tak v tíživé životní situaci, kdy jí byl zabit manžel a sama nebyla schopna své dcery uživit ani žebrotou, a proto jim vzala život, aby se nemusela dívat, jak moc se trápí hlady.

Kudy vede cesta na popraviště?

Na památku této smutné události byly na Přimdě směrem na Novou Ves umístěny tři smírčí kříže, které značí začátek cesty na popraviště. Vše je značeno tabulkami. Tato cesta je i cestou původní, kuby byli tehdy odsouzenci na šibenici vedeni. Pod popravištěm se cesty u křížku větvily podle toho, jaká smrt byla odsouzenci přidělena. Ti, co byli odsouzeni k trestu smrti provazem, šli doprava, ti, co ke stětí, doleva.

autoři: Martina Sihelská , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio