Nechoďte na horské túry, doporučují záchranáři. Lavinové nebezpečí stouplo na třetí stupeň

Třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice platí ode dneška na české straně Krkonoš.

Horská služba Krkonoše kvůli silnému větru a sněžení nedoporučuje hřebenové túry, uvedla na svém webu. V sobotu kleslo lavinové nebezpečí na české straně hor na druhý stupeň. Polská horská služba drží třetí stupeň stále.

Kvůli silnému větru se ráno nerozjel horní úsek lanovky na Sněžku, vítr tam dosahuje rychlosti přes 100 kilometrů za hodinu. Meteorologové na dnešek zejména pro horské oblasti vydali výstrahu před vydatným sněžením a silným větrem.

V Krkonoších je na hřebenech 80 až 120 centimetrů sněhu, za posledních 24 hodin napadlo deset až 15 centimetrů nového sněhu v kombinaci se silným jihozápadním větrem. Více ho je na závětrných svazích a ve žlabech. Na některých svazích se podle Horské služby Krkonoše vytvořily nestabilní hranaté krystaly. “Během dne budou srážky sněhové, napadne až 30 centimetrů, v kombinaci se silným jihozápadním větrem,” řekl dnes za ni Robert Dlouhý.

Horská služba upozorňuje na to, že v některých případech existuje možnost samovolného uvolnění lavin velkých a ve výjimečných případech i velmi velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až v dolní části svahu. “Uvolnění laviny je možné již při malém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích,” upozornil Dlouhý.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin.

autor: reČRoL
Spustit audio

Související