Nech brouka žít! Slavné komedii je 40 let. V Toboganu ji oslavili Kukura, Zagorová, Svěrák, Drobný

27. únor 2021

Slavíme 40 let od premiéry hudební komedie Trhák. Na natáčení vzpomínají autor námětu a scénáře Zdeněk Svěrák a představitelé hlavních rolí Hana Zagorová a Juraj Kukura. Moderuje Aleš Cibulka. Pořad Tobogan si můžete poslechnout v rádiu, zpětně na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas.cz.

Na natáčení roztomilé parodie byla pohoda a legrace, shodují se herci. 

Hana Zagorová

Jen já a ty jako ptáčkové

„Mně se hned vybaví Zdeněk Podskalský, který film režíroval,“ vzpomíná Hana Zagorová na „Podskaláčka“. „Měl kouzlo osobnosti, nikdo mu nic nedokázal odmítnout. Udělali jsme každou blbost,“ směje se představitelka hlavní role. 

Nech brouka žít

Juraj Kukura přidává historku o tom, že poté, co se dozvěděl, že bude ve filmu zpívat, roli chtěl odmítnout. 

„Na konci je hluboký hlas,“ lákal režisér slovenského herce. Slavný konec písně Nech brouka žít nakonec zazpíval. 

Půvabná parodie na muzikál    

Hvězdy doplnili představitelé neméně zajímavých vedlejších rolí, kterými byl film Trhák doslova prošpikován. Pozvání do studia přijali Milan Drobný, jeden z nápadníků dcer hajného Kaliny. 

Písemný vzkaz poslala i Kateřina Iváková, asistentka produkčního v podání Petra Čepka, která ho zásobovala novými košilemi. Petr Vondráček představil současnou muzikálovou adaptaci filmu, ve které se zhostil hlavní role postavy hraběte Lenského.

Jak vzpomíná Milan Drobný na setkání Waldemara Matušky a Olgy Blechové? Jak vznikl námět Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka? Pochopili lidé, že Trhák je parodie? Proč se za něj tvůrci styděli? Kterou scénu má Zdeněk Svěrák nejvíc rád?

autor: Aleš Cibulka

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.