Nebojíte se zimy? Na Českolipsku můžete nocovat venku

9. únor 2018

Netradičně strávenou páteční noc 9. února nabízejí zájemcům organizátoři zimního přespání u Sloupu v Čechách na Českolipsku. Spí se pod skalním převisem na veřejném tábořišti.

Účastníci nemusejí spát přímo pod skálou, ale třeba ve stanu před ní. Na tradiční akci se setkávají ti, kteří chtějí strávit zimní noc v přírodě. Na místě funguje veřejné tábořiště, takže je tam třeba ohniště. Pravidelně jezdí na akci několik desítek nadšenců.

Zimní nocování ve Sloupu v Čechách má tradici už od roku 1999. Podobná přespání se konají po celé republice, a to většinou v horách. Třeba v Brdech, Krušných a Lužických horách nebo na Ještědském hřebenu.

Čtěte takéDobrou noc si popřáli v cikánské jeskyni a ve stanech postavených na sněhu

Není třeba se přihlašovat, ale pouze přijet k Cikánské jeskyni ve Sloupu v Čechách. Zájemci za nocleh v přírodě nic neplatí, organizátoři je jen zaevidují. Lidé se začínají scházet už v podvečer, někteří zůstávají i dvě noci, tedy celý víkend.

Na sobotu 10. února je připravený i doprovodný program. „Kdo přijde v sobotu 10. února ve tři hodiny, může se zúčastnit zimní prohlídky hradu Sloupu, letos tam bude i minikoncert a kvízy pro zábavu,“ říká za organizátory Petr Randus.

Zimní stanování v jeskyních u skalního hradu Sloup
autor: jch
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.