Nebezpečí zavlečení prasečího moru z Německa a Polska do Libereckého kraje stále trvá

20. červen 2022 11:05

Jaká je aktuální situace a na co by si lidé měli při výletech do přírody v pohraničních oblastech dát pozor, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Začátkem června 2022 zaznamenali veterináři další případy afrického moru prasat v bezprostřední blízkosti českých hranic v Polsku a v Německu.

Podle aktuální informace z krajské veterinární správy se nakažená zvířata na naše území zatím nedostala, ale zvířata, která uhynula v důsledku této nemoci, se objevila zhruba čtyři kilometry od naší hranice s Polskem a také asi šest kilometrů od německé hranice poblíž města Ostritz. Nebezpečí zavlečení nákazy tak podle šéfa krajské veteriny Romana Šebesty stále trvá.

Pásmo intenzivního odlovu divokých prasat také stále platí; a to po celé délce hranic od Krušných hor až po Jeseníky a Beskydy. V Libereckém kraji do tohoto pásma spadá oblast od Nového Boru podél hranic až po Jilemnici. Tam se loví i vyšetřuje. I na to by si lidé měli dávat pozor, protože v tomto pásmu mohou myslivci střílet prakticky kdykoliv. Největší nebezpečí hrozí v noci a až do brzkých ranních hodin.

S blížícími se prázdninami se lidé budou víc pohybovat v přírodě, ať už na výletech, tak na různých táborech, nebo kempech. V souvislosti s přemnoženými, případně uhynulými divočáky existují zhruba tři pravidla, která je dobré dodržovat. A to jak při nálezu uhynulého zvířete, tak i v případě možného setkání s těmi živými.

„První zásada je, že pokud by lidé někde natrefili na uhynulého divočáka, nebo sele, je potřeba to nahlásit městské policii, nebo na obec, nebo na krajskou veterinární správu, nemanipulovat tím kusem,“ říká veterinář Roman Šebesta.

Další dvě zásady se týkají omezení kontaktu se živými zvířaty. Právě teď totiž vyvádějí bachyně selata, a tak by si lidé měli dávat pozor na to, aby je někde nevyplašili, protože v obavě o mláďata může samice kňoura zaútočit.

Dalším doporučeným pravidlem je nepohybovat se v odlehlých lesních a travnatých oblastech, kam se divoká prasata stahují a mají tam svá teritoria. A už vůbec by se tam lidé neměli pohybovat na terénních motorkách, nebo čtyřkolkách, protože zvířata se vyplaší a pak se mohou rozutéct prakticky kamkoliv.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související