Návštěvníci botanické zahrady se podívají i do skleníků, pavilony zoo zůstanou ještě zavřené

Botanická zahrada v Liberci v pondělí zpřístupní celý skleníkový komplex. Naopak zoologická zahrada neotevře všechny pavilony, protože v nich nemůže zajistit platná protiepidemická opatření. Vyplývá to z vyjádření zástupců obou zahrad.

Liberecká zoo má od 12. dubna otevřené venkovní expozice, od pondělí se mohou na základě vládního rozhodnutí otevřít i vnitřní pavilony. „Neotevřeme šelminec, protože nejsme schopni zajistit na jednoho člověka 15 metrů, a navíc pavilon je neprůchozí,“ vysvětlila mluvčí zoo Barbara Tesařová. Ze stejného důvodu zůstane uzavřený i sloninec a možná také pavilon opic. Návštěvníci by ale neměli být výrazně ochuzeni. „Zvířata jsou venku,“ dodala Tesařová. Od pondělí se také zvýší maximální možný počet návštěvníků v liberecké zoo v jednom okamžiku z 1 500 na 3 000.

Botanická zahrada v Liberci otevřela alespoň venkovní expozice teprve toto pondělí. „V tomto týdnu byly návštěvy sporadické, za půl roku uzavírky jsme zřejmě ztratili publikum. Náprava stavu do normálu bude dlouhodobá,“ řekl ředitel zahrady Miloslav Studnička. I tak se dá ale předpokládat, že od příštího týdne zájem o botanickou díky otevření skleníků stoupne. Právě za exponáty uvnitř chodí především návštěvníci zahrady.

Ředitel Studnička přesto nepředpokládá, že by byl zájem tak velký, že by museli návštěvníci čekat venku. „Budeme muset dozírat jenom na to, aby v interiérech byly odstupy návštěvníků nejméně dva metry, pokud nejde o rodiny. Skupinové návštěvy, například školních tříd, zatím nejsou dovoleny,“ dodal.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související