Naučná stezka v Novém Městě na Moravě vás zavede na magický vrch se třemi kříži

11. duben 2014
Česko – země neznámá

Nové Město na Moravě je známé především jako centrum lyžařského sportu. Je to ale také srdce Žďárských vrchů a výchozí bod mnoha nádherných výletů. Kdo nemá chuť nebo síly na horské túry a náročné cyklistické trasy, může zůstat ve městě a projít si úplně novou Naučnou stezku Tři kříže. Dozví se zajímavosti z historie a pozná krásy zdejší přírody.

Naučná stezka začíná jen kousek od centra města v Jánské ulici u hostince Za vodou. Tady se dozvíte nejen základní údaje o stezce, ale i něco málo o historii Nového Města na Moravě. Třeba i takovou perličku, proč této lokalitě říkají místní lidé Zasranec.

„Tkalci tady tkali svá díla, a když se z oken naklonili ti lidé z té lokality, a viděli toho tkalce s rancem na zádech, tak říkali: Zas ranec! A z toho důvodu se tomuto místu říká Zasranec,“ vysvětluje Žofie Řádková z městského úřadu v Novém Městě na Moravě.

Druhé zastavení stezky najdete u evangelického hřbitova, kde je pochováno několik osobností. Mezi jinými například známý sochař Vincenc Makovský. Třetí zastavení dalo naučné stezce jméno. Na vrcholu kopce Kaplisko stojí tři kamenné kříže.

Už v patnáctém století tady stála dřevěná kaple jako poděkování Bohu, že ochránil město před morem a cholerou. Kapli časem nahradily tři dřevěné kříže a v první polovině devatenáctého století pak kříže kamenné.

Naučná stezka je označená i turistickou značkou

Magičnost vrchu Kaplisko dokazují i snahy jistého poustevníka postavit si zde poustevnu anebo také nedávný úmysl léčitele z Bohdalova instalovat tady relaxační pyramidu. Oba nápady však městská rada odmítla.

Naučná stezka pokračuje do srdce přírody Žďárských vrchů, kde můžete zahlédnout vzácné ptáky i rostliny. Vycházka je to fyzicky nenáročná. Trasa je dlouhá jen dva a půl kilometru. Je osazená informačními tabulemi a značená turistickými značkami.

V informačním centru, které najdete v přízemí Horáckého muzea na Vratislavově náměstí, si můžete vyzvednout přehlednou skládačku, ze které vyčtete základní informace. Mnohem víc se ale dozvíte na samotné Naučné stezce. Začátek naučné stezce je zakreslen na mapě.

Spustit audio