Natřásanka, bramborové placky i bramborový chléb. Pochoutky tradiční lidové kuchyně provoněly Kamenářský dům v Turnově

6. listopad 2022

Po dvouleté přestávce se do Muzea Českého ráje v Turnově vrátily dílny věnované tradičnímu pečivu. A protože na podzim v lidové kuchyni převažovaly okopaniny, pekly v sobotu 5. listopadu v Kamenářském domě účastnice kurzu hlavně z nich.

„Okopaniny je všechno, co roste v zemi. Takže kdybychom vzali brambory jako hlavní surovinu pro lidovou kuchyni, tak patří tam ještě řepa, řepa červená, cukrová a všechny další odrůdy řepy. A tuřín, dumlík, ten nesmím zapomenout, protože je to tady krajová záležitost,“ přiblížila hlavní suroviny sobotního pečení etnografka z turnovského muzea Vladimíra Jakouběová.

A jaké recepty našich babiček uvedly účastnice sobotního pečení do praxe? Upekly si například natřásanku.

„To je moučník, který se připravoval z vařených nastrouhaných brambor. Mohl se kombinovat s jablky nebo třeba se švestkami, ale s těmi jablky je nejlepší. Je to vždycky vrstva strouhaných brambor, vrstva jablek, okoření se to skořicí, ocukruje se to,“ nastínila tradiční recept na natřásanku Vladimíra Jakouběová. Účastnice sobotního pečení si moučník vylepšily ještě badyánem a tvarohem.

Další pochoutkou tradiční lidové kuchyně, které si dámy v sobotu upekly, byly třeba bramborové placky. A nechyběl ani bramborový chléb. Poslechněte si celou reportáž, nebo si na našem webu prostudujte seriál Babiččiny recepty.

Spustit audio

Související