Narůst „vybodovaných“ řidičů. Jak získají řidičák zpátky?

14. srpen 2023 10:00

Vloni meziročně o dva tisíce víc řidičů, kteří za dopravní přestupky nasbírali 12 bodů a přišli tak na rok o řidičský průkaz.

Čtěte také

Jakmile řidič za dopravní přestupky na svém kontě nasbírá 12 bodů, následuje roční zákaz řízení. Počet těchto řidičů se v Česku podle dat Ministerstva dopravy zvyšuje. V roce 2022 takových případů bylo přes 40 tisíc, tedy zhruba o 2 tisíce víc než za rok 2021.

Kde zjistit, kolik bodů už mám na kontě?

Počet bodů udělených za přestupky zjistí řidiči on-line na Portálu občana, nebo osobně na kterékoliv pobočce Czech Point, případně na úřadu s rozšířenou působností.

Pokud se řidiči přiblíží k hranici dvanácti bodů, písemně je informuje příslušný obecní úřad podle místa bydliště. Co následuje, vysvětluje mluvčí ministerstva dopravy Filip Medelský: "Zároveň s tím je řidič vyzván k odevzdání řidičského průkazu, na což má pět pracovních dnů. Po této lhůtě již nemůže usednout za volant."

Podle statistik nejvíc případů vybodovaných řidičů evidují úřady ve Středočeském kraji, následuje Moravskoslezký a Ústecký kraj. A nejčastěji jde o muže ve věku 46 let.

Za jaké přestupky nejčastější sankce?

Podle Filipa Medelského z Ministerstva dopravy je to hned několik prohřešků. „Překročení nejvyšší dovolené rychlosti v obci, používání telefonu při řízení a porušení povinnosti být za jízdy připoután. To jsou dlouhodobě tři nejčastější bodované přestupky na našich silnicích," vypočítává mluvčí.

Současný bodový systém umožňuje udělit řidiči za přestupky dva, tři, čtyři, pět, nebo sedm bodů. Nejvíc, tedy současných sedm bodů, může dostat za závažné přestupky, jako je ujetí od dopravní nehody, nedovolená jízda přes železniční přejezd nebo třeba za předjíždění v místě, kde to není povoleno.

Čtěte také

Jak získat řidičský průkaz zpět?

Je to hned několik věcí, které musí šofér splnit, jestliže po roce žádá o vrácení řidičského oprávnění. Musí na prohlídku ke svému praktickému lékaři, na dopravně psychologické vyšetření, a taky na přezkoušení do autoškoly.

Co přesně v ní vybodované řidiče čeká, vysvětluje předseda Asociace autoškol Aleš Horčička: "Následně se podrobíte teoretické části z pravidel silničního provozu, takzvaným testem, praktické jízdě na skupiny řidičského oprávnění každého vozidla, které chcete vrátit. Na tuto zkoušku máte maximálně dva pokusy."

Pokud uspějete, příslušný úřad vám vrátí řidičský průkaz. Jestliže zkoušku neuděláte, musíte absolvovat výuku té části, ve které jste neprospěli.

Příští rok změna bodového systému

Bodový systém se od příštího roku změní. Začnou platit jen tři bodové sazby, a to dva, čtyři, nebo šest bodů. Novela silničního zákona, jejíž součástí nový bodový systém je, čeká už jen na podpis prezidenta.

autoři: Kateřina Bečková , ZV
Spustit audio