Nápoj na způsob likéru podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Už v dobách našich babiček se na trzích prodávalo exotické ovoce a trhy se konaly i na svatého Mikuláše. Nejen to připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření spolu s receptem na nápoj na způsob likéru.
Recept uvádíme v původní podobně, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Nakrájej velmi tence kůru se třech citronů, nalej na ni půl žejdlíka vody a nech ji šest hodin máčet. Potom dej na kastrol půl libry nejpěknějšího cukru, nalej na něj žejdlík vody, láhev rumu, přidej k tomu vodu z citronové kůry a z pěti citronů procezenou šťávu, a míchej tím stále nad ohněm, až to přichází k varu; načež k tomu mezi ustavičným mícháním proceď skrze ubrousek půl žejdlíka mléka, odstav to od ohně, přikrej to ve studené vodě namočeným a vyždímaným ubrouskem, a nech to dvě hodiny stát; pak to skrze ubrousek dvakrát po sobě proceď. Tento nápoj večer lahodně chutná.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.