Náměstí v centru Nového Boru už nebude velkým parkovištěm, zkrášlí ho umělecké dílo

11. únor 2017

Nový Bor už několik let postupně obnovuje historické části města. Ve městě skla je na šedesát kulturních památek. Rekonstrukce se netýkají pouze staveb, ale třeba i náměstí, kde radnice nechala upravit prostor před sklářským muzeem i před Lužickými domky. Největší úprava náměstí ale teprve čeká. Zmizí z něj desítky parkovacích míst a pravděpodobně ho ozdobí skleněná skulptura.

„Je zde hodně měšťanských domů, i těch kde bývaly rafinérie sklářských mistrů. Některé fungují i dodnes, jako je třeba dům Bedřich Egermanna,“ vysvětlila Štěpánka Janatová, referentka památkové péče v Novém Boru. Ve městě se podle ní nachází šedesát kulturních památek, město je proto opravuje postupně. „Vzhledem k tomu, že máme malý příspěvek od ministerstva kultury, tak mnozí majitelé dělají opravy na etapy,“ doplnila Magdaléna Rýdlová z odboru kulturu. Rekonstrukce památkově chráněných domů navíc provázejí nejrůznější komplikace, které je ještě více zpomalují. „Dochází i k tomu, že se třeba rozkryjí střechy a objeví se další věci, které mají být zachovány. Například teď se na jednom domě přišlo na to, že by se měly obnovit vikýře. Takže majitel dotaci stáhnul, předělalo se jiné křídlo než bylo v plánu a na střechu se dělá projektová dokumentace,“ popisuje složitý proces Riedlová.

Zrekonstruovaníá část náměstí před Lužickými domky.jpg

Náměstí už je částečně zrekonstruované v prostoru před Lužickými domky, kde se podařilo zachovat historický ráz. Další etapa se má týkat druhé části náměstí, kde se nyní nachází rozlehlé parkoviště. Z něj má být místo s bezbariérovými chodníky, odpočinkovou zónou, a jen desítkami míst k parkování. „Kapacita parkování bude dodržena asi ze čtyřiceti procent. Bude zde 38 parkovacích míst,“ vysvětlil Milan Geby, referent odboru investic Nového Boru. Z náměstí tak podle projektu zmizí auta a nově by mu měla vévodit skleněná skulptura. Na toto budoucí umělecké dílo už město vypsalo veřejnou anonymní soutěž. „Nový Bor je město skla, takže dominantním prvkem budoucího uměleckého díla by mělo být sklo, v kombinaci s jinými materiály. Pro soutěžící je tady poměrně velká volnost. Jediným omezujícím prvkem je umístění s ohledem na stávající sítě,“ Vítězný umělec také nesmí překročit cenu, která činí milion pět set tisíc korun bez DPH. Pokud práce na úpravě poslední části náměstí začnou podle předpokladů v červnu, hotové by mělo být do konce roku.

Spustit audio