Naložená husa podle tety Hedy z Prosíčky u Suchých skal

Naložená husa podle tety Hedy, skutečné tetičky Vladimíry Jakouběové, která pro nás už léta vybírá dobroty z kuchyní našich babiček, to je další dobrota pravidelného pořadu o vaření, surovinách a zvycích před sto a více lety. Natáčel Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 1 husa
  • 2 lžíce husího sádla
  • 15 dkg cibule
  • pepř
  • nové koření
  • hřebíček
  • sůl
  • 2 bobkové listy
  • 10 dkg kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 3 dkg slaniny
  • hrst strouhanky

Vykuchanou očištěnou husu rozdělíme na porce. Na dno kamenného hrnce dáme nakrájenou cibuli, na ni položíme porce husy, posypeme pepřem, novým kořením, hřebíčkem a zasypeme nakrájenou cibuli. Porce husy v hrnci zatížíme a uložíme do studena na 2 dny.

Na sádle usmažíme nakrájenou kořenovou zeleninu, bobkový list, přidáme osolené porce husy, protažené proužky slaniny, s cibulí i šťávou, která se během naložení vyloužila. Husu dusíme pod pokličkou na plotně až i 2 hodiny. Podušené porce husy přendáme na pekáč, posypeme strouhanou houskou, přidáme prolisovanou zeleninu a dáme dopéct v troubě dočervena. Podáváme vařenými bramborami.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.