Naložená husa podle tety Hedy z Prosíčky u Suchých skal
Naložená husa podle tety Hedy, skutečné tetičky Vladimíry Jakouběové, která pro nás už léta vybírá dobroty z kuchyní našich babiček, to je další dobrota pravidelného pořadu o vaření, surovinách a zvycích před sto a více lety. Natáčel Jaroslav Hoření.
- 1 husa
- 2 lžíce husího sádla
- 15 dkg cibule
- pepř
- nové koření
- hřebíček
- sůl
- 2 bobkové listy
- 10 dkg kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
- 3 dkg slaniny
- hrst strouhanky
Vykuchanou očištěnou husu rozdělíme na porce. Na dno kamenného hrnce dáme nakrájenou cibuli, na ni položíme porce husy, posypeme pepřem, novým kořením, hřebíčkem a zasypeme nakrájenou cibuli. Porce husy v hrnci zatížíme a uložíme do studena na 2 dny.
Na sádle usmažíme nakrájenou kořenovou zeleninu, bobkový list, přidáme osolené porce husy, protažené proužky slaniny, s cibulí i šťávou, která se během naložení vyloužila. Husu dusíme pod pokličkou na plotně až i 2 hodiny. Podušené porce husy přendáme na pekáč, posypeme strouhanou houskou, přidáme prolisovanou zeleninu a dáme dopéct v troubě dočervena. Podáváme vařenými bramborami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.