Nakládání zelí podle receptu z Pojizeří

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou práci bečvářů vyrábějících soudky. A také, jak se do soudků nakládalo zelí.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Hlávky uřízni u stonku, rozkroj uprostřed a dej na krojidlo. Zatím připrav sudy, podle toho, mnoho-li zelí máš. Na dno sudu dej čerstvé ořechové listí, posyp solí, kmínem a jalovcem, na to nalož zelí, vždycky vrstvu zelí, na to sůl a kmín atd., až je nádoba plná. Nyní to silně upěchuj, obdobně zelím doplňuj, a zároveň i také solí a kmínem. Když je vše řádně upěchováno, pokryj kusem plátna, dej na to příhodné prkno a na ně kamení, prohlížej aspoň jednou za měsíc, očisti, plátno čistě vyper, opět na to polož a jako dříve obtěžkej.

Při nakládání zelí dáváme některé pěkné, bílé celé hlávky doprostřed nádoby. Ty se hodí na nadívání masa zelím. Do zelí klademe také oloupaná míšeňská nebo kožená jablka. Na povrch můžeme dáti také trochu jalovce.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.