Nakládání zelí podle receptu z Pojizeří

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou práci bečvářů vyrábějících soudky. A také, jak se do soudků nakládalo zelí.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Hlávky uřízni u stonku, rozkroj uprostřed a dej na krojidlo. Zatím připrav sudy, podle toho, mnoho-li zelí máš. Na dno sudu dej čerstvé ořechové listí, posyp solí, kmínem a jalovcem, na to nalož zelí, vždycky vrstvu zelí, na to sůl a kmín atd., až je nádoba plná. Nyní to silně upěchuj, obdobně zelím doplňuj, a zároveň i také solí a kmínem. Když je vše řádně upěchováno, pokryj kusem plátna, dej na to příhodné prkno a na ně kamení, prohlížej aspoň jednou za měsíc, očisti, plátno čistě vyper, opět na to polož a jako dříve obtěžkej.

Při nakládání zelí dáváme některé pěkné, bílé celé hlávky doprostřed nádoby. Ty se hodí na nadívání masa zelím. Do zelí klademe také oloupaná míšeňská nebo kožená jablka. Na povrch můžeme dáti také trochu jalovce.